Kalandpedagógia táborban az Iránytűsök

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Augusztus 4-6. között kalandpedagógia táborban vett részt 14 Maros megyei fiatal az Iránytű a munka világába nevű projekt keretén belül. A szervezést Bojoievschi Eva es Székely Áron mentorok bonyolították le.

A tábor helyszíne Szováta, a programról pedig Incze Anna és Péter József, az Outward Bound Románia oktatói gondoskodtak. Az oktatók a fokozatosság elvét követve a gyengébbtől a nehezebb akadályok felé vezették a résztvevőket. A három nap során a fiatalok a következő kihívásokkal néztek szembe: csoportos ugrókötelezés, indiánjárás (alacsony kötélpálya), sziklamászás, tutajépítés és tutajozás, ládarakás párban és tiroli csúszópálya.

A tevékenységek végén az oktatók megbeszélték a résztvevőkkel a tevékenység menetét: mi segített abban, hogy sikeresen megoldják a feladatot, mi az, ami gátolta a sikert, volt-e tervezés és újratervezés, milyen tanulságokat vonhatnak le a tevékenység végén?

A tábor célja az volt, hogy a résztvevők megtapasztalják azt, hogy felkészüléssel, kitartással, kilépve a komfort-zónájukból, közös erővel, képesek legyőzni az akadályokat. Megtapasztalták az együttműködés, kommunikáció, csapatmunka, tervezés és kitartás erejét. Saját magukat is meglepve, rájöhettek, hogy többre képesek, mint gondolnák és ezt a tapasztalatot felhasználhatják a mindennapi akadályok legyezősében is.

A tábor házirendje az igazi értékek megtapasztalását segítette elő azáltal, hogy az elektronikai eszközök használatát korlátozta, tiltotta a serdülők alkohol- es dohányfogyasztását, így a fiatalok több időt töltöttek a személyes kapcsolatok kialakításával és erősítésével.

A programokon kívül megtapasztalhatták a valós konfliktushelyzetek kezelését, alkalmazva a mentorok által tanított stratégiákat. A csapat végül olyan jól teljesített, hogy az oktatók érdemoklevéllel jutalmazták munkájukat.

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe