Karácsonyi programok a Gyergyói medencében

A Caritas családsegítő szolgálata számos karácsonyi programot szervezett fiatalnak és idősnek egyaránt

Idősek karácsonya
Gyergyószentmiklóson 35 idős személyt örvendeztették meg a gyermekek. Az I-IV. osztályos gyerekek színdarabot adtak elő, szavaltak, énekeltek. A szárhegyi Cikás hagyományőrző csoport betlehemes előadást mutatott be. Az ünnepség végén az agapét követően a gyerekek ajándékot kaptak.
Szárhegyen 17 idős vett részt a karácsonyi ünnepségen. A Cikás hagyományőrző csoport betlehemes előadását követően a gyerekek fuvolán, hegedűn és furulyán adtak elő karácsonyi énekeket. A Szent Ferenc Alapítvány gyerekeinek előadásában a három királyok történetét élvezhették az idősek. A végén következett a csomagosztás, amikor mind a gyerekek, mind az idősek részesültek ajándékban: a gyerekek csokoládét adtak át az időseknek, míg az idősek 1-1 cipősdobozzal kedveskedtek a gyerekeknek a kellemes időtöltéséért, amit a Caritas biztosított a gyerekeknek. A végén közösen fogyasztották el az idősek a gyerekekkel a süteményeket és az üdítőt. Az ünnep hangulatát emelte, hogy a polgármester és a helyi plébános is megtisztelt minket a jelenlétével.
Gyergyócsomafalván 75 idős személy vett részt és 35 gyerek szerepelt. Az ünnepség végén a gyerekek cipősdobozba csomagolt ajándékot, az idősek pedig egy kis karácsonyi szeretetcsomagot kaptak. A végén itt is sor került a szokásos agapéra.
Gyergyóremetén 32 idős személy vett részt és 26 gyerek szerepelt. A gyerekek cipősdobozba csomagolt ajándékokat kaptak, az idősek csokoládét és a gyerekek kézzel készített ajándékait. A végén közösen fogyasztották el az uzsonnát.
 
Idősek megéneklése Gyergyószentmiklóson
Karácsony előtt két nappal 42 egyedülálló, magára maradt időst énekelt meg a Caritas családsegítő szolgálata gyerekek és fiatal önkéntesek bevonásával.
A programban résztvevő ötven önkéntes a családsegítő központjában találkozott, hogy előre begyakorolják a karácsonyi énekeket és hogy csoportokba tömörüljenek. A hét csoport a város különböző területeire ment énekelni előre megkapott térkép és névlista segítségével. Minden csoportnak 5-6 személy jutott, akit otthonában látogattak meg, tiszteltek meg a karácsonyi énekek eléneklésével, beszélgettek velük egy keveset és egy-egy élelemcsomagot adtak nekik ajándékba.
A csoportok feladatuk teljesítése után visszatértek a Caritas-házba, ahol megosztották egymással az élményeket. Elmondták, hogy sok helyen találkoztak könnyező szemű idősekkel, és többször is együtt éreztek a gyerekek a nehéz helyzetben élő idősekkel. 
A házban, amíg vártuk csoportok visszaérkezését, gitározás és közös éneklés melegítette fel a szívünket, hangolt rá minket is az ünnepre.
A végén azok számára, akiknek még kedvük és idejük volt maradni, karácsonyi ajándéktárgyakat és karácsonyfadíszeket készítettünk a Caritas által biztosított alapanyagokból.
 
Kreatív karácsony
Gyergyóújfaluban és Gyergyószárhegyen közel 80 gyermek vett részt a kreatív karácsony nevet viselő programon. A családsegítő szolgálat által biztosított alapanyagokból, kellékekből a gyerekek szép alkotásokat készítettek- Volt karácsonyi képeslapvarrás, festés, formavágóból készített alakzatok ragasztása, karácsonyi mécsestartó készítése színes kartonból, szalvétatartó, gipszfigurák festése temperával.