Karácsonyi vásár a fogyatékkal élők világnapja alkalmából

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A világ országaiban a lakosság mintegy tíz százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Nem túlzás azt mondani, hogy a lakosság közel harmadát érinti közvetve a fogyatékkal élők sorsának alakulása. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy bár ezen a napon kiemelten felhívjuk embertársaink figyelmét a fogyatékkal élők helyzetére

A Gyulafehérvári Caritas tanácsadó irodája fogyatékkal élőknek a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal, és a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetével közösen immár hetedik éve minden évben karácsonyi vásárt rendez ezen a napon a fogyatékkal élők termékeiből.
Az idei vásár szervezése során nem titkolt szándékunk volt, hogy a rendezvényt kihozzuk a hétköznapokba, a való életbe. Erre a legjobb helyszín nem is lehetett más, mint egy iskola közösségi aulája, ahol az iskola diákjai találkozhatnak sérült embertársaikkal, és azt is megtapasztalhatják, hogy a fogyatékkal élők is képesek alkotni, tevékeny életmódot élni. Ezért az idei vásárnak a Nagy István Művészeti Líceum adott otthont, ahol lelkes, segítőkész támogatókra találtunk.
A vásárra Hargita megye különböző pontjairól 17, fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézmény érkezett, akik rövid előadások keretében mutatkoztak be és szebbnél szebb, kreatív kézműves termékeiket kínálták eladásra.
A vásár jó alkalmat adott a találkozásra és kapcsolatok kialakítására is a területen dolgozó szakemberek között, de a fogyatékkal élők is örömmel üdvözölték rég nem látott ismerőseiket.
A programot színesítette a Művészeti iskola diákjainak zongora- és hegedűjátéka, valamint a Kicsi kórus előadása.
Azért, hogy az iskola diákjait minél jobban bevonjuk programunkba és a fogyatékkal élőkről való gondolkodásba rajzversenyt szerveztünk az I-IV osztályosok számára. A Színes világ rajzprogram témája a fogyatékkal élők világa, alapjául pedig Kálmán Zsófia Mindenki erdeje című meséje szolgált. A rajzokat a színes, szeretetteljes és elfogadó hangulat uralja. Ez is azt jelzi a számunkra, hogy a kis gyerekek még nagyon toleránsak, elfogadóak tudnak lenni a mássággal, és fontos lenne erre építeni, hogy ez a későbbiek során is megmaradjon.
A vásárra látogatók tombolajátékon vehettek részt és elkészíthették közösen a fogyatékkal élőkért való összefogás füzérét is. Minden megvásárolt termék után kaptak egy színes papírból készült gömböt, amit a kihelyezett szalagra tettek fel. Melegséggel töltötte el szívünk, ahogy a füzér nőtt, és gyarapodott, hiszen ez annak a jelképét elevenítette meg a számunkra, hogy a sérült emberek és figyelemre méltóak.  
A rendezvényt Csíkszereda Polgármesteri Hivatala is támogatta, ezúton is köszönjük támogatásukat. (Szász Emese)