Karaván Ilyésmezőn

A 21 ilyésmezei, első alkalommal karavánozó kisiskolással együtt húsz település után immár 530 gyerekhez és fiatalhoz jutott el ebben az évben a Gyulafehérvári Caritas Maros megyei Családsegítő Szolgálatának végéhez közeledő vakációs programja

A szeptember 21-i ilyésmezei Csodás falum kalandjai címet viselő rendezvény során a Domokos Kázmér Iskolacsoport D épületében korábban egyetlen karavános településen sem tapasztalt kellemes, otthonos környezetbe csöppentünk. Az erdő alatti iskola udvarán vettük nyilvántartásba a gyerekeket, itt történt meg a program ismertetése, továbbá az első közös, jégtörő jellegű játékok is itt zajlottak. Készítettünk gyümölcs-salátát, egyetlen nagy közös hangszóróvá is változtunk, gyerek-, felnőtt- és teveszerepben karavánt alkottunk, fát is vágtunk, lóversenyen is részt vettünk, majd lufikon rögzítettük a közösen megbeszélt szabályokat. Többször elismételtük természetesen Ilyésmezőben is a karaván pörgős, közös munkára buzdító himnuszát.
Együttműködésre, közös erőfeszítésekre volt szükség hajdanán, egy évezreddel korábban a Rapsonné várának építésekor, csodálkoztak rá a gyerekek a település nevezetességeinek ismertetésekor, és az az összefogás nélkülözhetetlen volt a kalandok sikeressége érdekében is. Pista bácsi malacának és Mari néni tyúkjainak ellátása, a baromfiudvart veszélyeztető rókák vadászata vagy a szakadátiaknak csodaparipákon szállított, hiánycikknek számító víz mind-mind csak közösen volt elképzelhető a kellemes árnyékot felkínáló diófa alatti közös étkezés után. A legyőzött akadályok apró jutalmait pedig a gyerekek Ilyésmezőben is elcserélték a főnyereményre, ők is úgy döntöttek, közösen ültetnek fákat (és öntözik majd naponta) a nap csúcspontjaként a településük és mindennapi közvetlen környezetük javára.
Ebben a folyamatban a gyerekek mellett részt vállaltak Szakács Júlia és Molnár Melinda tanítónők, Nagy Erika óvónő, Szováta önkormányzata és a Corvinartcom Kft. Partnerintézményeinknek és támogatóinknak köszönhetően remélhetően 2012-ben is lesz karaván Ilyésmezőben is a negyedikesek kérésének is megfelelően: „Arra kérünk, jövőre gyertek délután, hogy mi is itt lehessünk…” (Szabó Attila)