Keddi vigasság Gyulakután

„Bál, bál maszkabál!
Minden jelmez készen áll,
szól a nóta messze száll,
Áll a bál, áll a bál
Áll a vidám maszkabál!”

Kedden február 22-én inkább tavaszra emlékeztető napsütés van, de a hideg szél bizonyítja, hogy a farsang közepét alig léptük át. A Reménység nevet viselő nyugdíjas csoport ismét, már negyedszer olyan farsangi mulatságot rendezett, hogy lehetett melegedni az ízes szó, a sziporkázó humor, a fölelevenített téli szokások és a farsangi alakoskodók “melegénél.” Jelképesen is értelmezhető a farsangi, jókedv, mulatság, a fény győzelme a gonosz sötétség fölött.
Házigazdánk ismét Varga Dénes vendéglője, ahol szívélyes a fogadtatás, nagyszerű az ellátás, mi pedig otthonosan éreztük magunkat.
Csoportunk vezetője Botos Noémi, szociálpedagógus minden tudományát összeszedte a maszkabálra, hogy mindenki jól érezze magát, ám ez sikerült is.
Mi is történt tehát kedden? Felvonultak a farsangi alakoskodók vagyis a maszkurák, batykók: Láttunk gyulakuti házaspárt, amikor a férj elmesélte a feleségével való első találkozását, gyulakuti régi népviseletbe öltözött asszonyt és leányát, együtt nótázva, Amerikából érkezett szerelmes házaspárt, tizennyolcéves diáklányt a Benedek Elek Tanítóképzőből, az arab világ, békés nőit, Sziszit, az osztrák császárnét, lábtörtlőt áruló cigányasszonyt, szakácsot, méhészt és érkeztek vendégeink a Moszkva térről, de a Vácmánból is és egy csodálatos balerina és ne feledkezzünk el a régi gavallérról. A népi játékokat a komikum, a humor, a vidámság jellemezte. Közben száll a dal:

“Utca, utca, sáros utca, gyulakuti utca
Még ma éjjel végig megyek rajta
Végig megyek, megállok egy háznál
Megállok én a szeretőm, rácsos kapujánál.”

A csoportban hagyományossá vált, hogy farsangtól farsangig történt fontosabb eseményeket személyre szólóan krónika formájában megírjuk és ez a farsang egyik fénypontja, mely a farsangi ünnepségen kerül előadásra. Egymást követték a játékok, természetes versenyszerűen.
A zsűri tagjai Gálfalvy László, nyugd. tanár vezetésével értékelték és jutalmazták a legeredetibb maszkot és az előadást.
Császár Károly zenéje mindenkit megmozgatott, nem volt, hátfájás, lábfájás egyáltalán, hanem egy nagyszerű, csodálatos vidámfarsangi összejövetel. Vagyis a 60, 70, 80 évesek ismét bizonyítottak, fiatalok kövessétek példájukat! (Simó Ella, nyugdíjas tanítónő)

További képek a mulatságról megtekinthetők itt >>>