Kék lufik vitték az üzenetet

Magasan röpködtek tegnap délelőtt a kék lufik Csíkszereda központjában – a Szent Ágoston nappali foglalkoztató központ fiataljai és munkatársai, valamint az AutHelp Egyesület által foglalkoztatott gyerekek és pedagógusok engedték fel őket az Autizmus világnap megünneplésére szervezett villámcsődelet után.

„Mindannyian mások vagyunk,

bár egyben másban hasonlítunk.

Mindannyian mások vagyunk,

jó, hogy van néhány közös dalunk.

Mindannyian vágyakozunk, hogy boldogok legyünk.

De nem tudjuk, hogy honnan jöttünk s hová érkezünk.

A lelkünk mélyén őrzi titkát a kék virág,

ahány ember annyiféle csodálatos világ.”

A közismert dal éneklésébe, majd az utána következő játékos dalolásba bekapcsolódtak a szülők és a járókelők is. A Ragyogj kéken! jelmondat kiáltásával felengedték az addig szorosan tartott kék lufikat, csodálkozva azon, hogyan válnak egyszínűvé az éggel. Kívántak vajon valamit? Vagy csak azon tűnődtek, meddig repülnek a léggömbök?

Az autizmussal élőknek olyan barátokra van szükségük, akik időt áldoznak rá, hogy megismerjék őket. Sok beszélgetéssel és rengeteg türelemmel mindenki csak nyerhet.

Az autizmussal élők nem betegek vagy buták, csupán egyedi módon látják a világot.

Ha barátként segítjük őket talán képesek lesznek megosztani velünk a világukat.

Ilyen és ehhez hasonló üzeneteket, az autizmus főbb tüneteiről szóló szórólapokat, kék filcből varrt szívecskéket osztottak szét a fiatalok a járókelőknek – mosolyokért cserébe.

Az autizmus világnapján kék színnel világítanak ki közterületeken található épületeket, érzékenyítő üzeneteket olvashatunk a közösségi hálón, kék öltözettel hívhatjuk fel a figyelmet az autizmussal élők hétköznapjaira. A kék az ő színük – mégis ők látják legszínesebben a világot.

György Mária Angéla