Kenyeret rózsává, süteményt élménnyé

Tudják milyen az írós palacsinta? Kérdezzék meg az időseket! Mi ezt tettük, arra biztatva a csomafalvi Napfény Szociális Központba járó időseket, osszák meg tudásukat. Így már előttünk sem titok, hogy az író tulajdonképpen savanyútej vagy aludttej, a palacsintatésztába még ezen kívül kell tojás, só, cukor, liszt és ecettel felfuttatott szódapor is… na meg olaj a sütéshez, porcukor a tetejére.

Orbán Katalin és Madarász Mária azt is elmondta, ha a tojás sárgára szórjuk közvetlenül a sót, sárgább színe lesz a tésztának, a szódaport a legvégén kell a masszához adni, hogy csak akkortól kezdjen dolgozni, „puffogni”. Zsiradék nem jár a tésztába, mert akkor az olajat, melyben sülni fog, jobban magába szívja.

Olyan édesség készült, melyet Marika néni az anyjától, ő a nagymamájától tanult, s egykoron főleg télen sütötték, mert akkor volt több idő. Ma is kelendő a finomság, bizonyították a Cseperedő csoportban járó anyák és babák. Jót lakmároztak ők is, a sajtósok is, sőt a Páli Szent Vince Napközi Otthonba járó gyerekeinek is jutott a friss finomságból pénteken, amikor hivatalosan is útnak indítottuk a Szent Erzsébet ünnepére hangoló rendezvénysorozatot.

A cselekvő szeretet jegyében szervezett kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. A lehetőségről bővebben az alábbi közleményben olvashatnak:

Szent Erzsébet ünnepére készülnek a gyergyószéki caritasosok. Az elmúlt esztendőkben ebben az időszakban arra kértük a gyerekeket, hogy készítsenek képeslapot, ajándékozzanak abból, ami van nekik: idejükből, kreativitásukból, szeretetükből az idős, magányos embereknek. Idén arra biztatunk mindenkit, hogy minőségi időt, étket és életet ajándékozzunk egymásnak.
Sokunk emlékszik szívesen nagymama süteményének ízére, ugyanakkor sokan vagyunk abban a hálóban is, akik már nem tudnák újrasütni a hajdani kedvencet, mert elmulasztottuk megtanulni, a receptet elkérni. Ne a mulasztás példáját adjuk tovább, hanem a cselekvő szeretetét!

Arra biztatjuk a caritasos munkatársakat, és bárkit, aki szívesen csatlakozik, hogy segítsen találkozni nagymamának és unokának, hogy együtt készíthessenek el egy régi finomságot. Legyen ez a kreatív együttlét alkalom a tudás továbbadására, a közös alkotás örömére, és az élmény megosztására. Hogyan? Egyszerű:

1. Nagymama és unoka együtt készít el egy kedvenc, „régimódi” süteményt.
2. Az alkalomról közös képet készítenek, a sütemény receptjével és akár rövid élménybeszámolóval együtt elküldik az alább szereplő címre.
3. A kész süteményből juttatnak valakinek, akiről sejtik, hogy örömet szereznek vele.

Nem muszáj vér szerinti nagymama-unoka legyen az együtt sütögető két személy, és nem fontos az sem, hogy csak ketten vegyenek részt az örömszerzésben. A gyergyószéki caritasos kollégák már tervezgetik, hogy miként fognak csoportokat találkoztatni az ilyen alkalmakon. A Szent Erzsébet Idősek Otthonának alkalmazottai rendszeresen beviszik gyerekeiket az idősekkel közös alkalmakra, a cseperedős csoportokban járók is tervezik, hogy az idősek foglalkoztatójába látogatnának, az otthoni beteggondozók pedig gyerekeikkel, unokáikkal az ellátottakat is felkeresik. Reményeink szerint a Vidékfejlesztés Szikra-konyháját is süteményillat lengi be hamarosan. Abban is segítséget ígérnek a munkatársak, hogy sütni vágyó gyerekeket készséges, nyitott idősekkel találkoztassák.
A lehetőségeknek nincs határa, mint ahogy a kezdeményezésben résztvevők számát sem szeretnénk korlátozni. Csupán a dátum szent: mostantól Szent Erzsébet napjáig, november 19-ig várjuk szeretettel a fényképeket, recepteket, élménybeszámolót. Megígérjük: ez a gyűjtemény nem tűnik el nyomtalanul, segítünk mi is a „mamasütik” ízének és receptjének fennmaradásában.

A gyergyószéki Caritas-csapatok nevében, a Szent Erzsébet-szellemiség megélése érdekében várom a fényképeket, recepteket a [email protected] címre. További információk a 0745 601 641-es címen kérhetőek.