Képzési tábor önkénteseknek

A Gyulafehérvári Caritas a család éve jegyében szervezi meg V. képzési táborát a szeretetszolgálatban dolgozó önkénteseknek

A már hagyománnyá vált önkéntes táborra idén az ivói Kolping Házban kerül sor július 15–21. között „Szeretetszolgálat a családokért” címmel.
 
Az emberi lét legalapvetőbb léttapasztalata a családhoz kötődik, emiatt igen fontos a családon belüli élet és a kapcsolatok minősége, mert ez kihat az élet más területeire is. Ezt felismerve a Gyulafehérvári Caritas a 2008-as évet a Család évének hirdette meg, és erre a témára épül az idei önkéntes tábor is. Idén már ötödik alkalommal kínálunk lehetőséget a plébániai közösségekben és egyházi civil szervezeteknél tevékenykedő önkéntesek számára egy egyhetes tartalmas együttlétre.
 
A képzési tábor célja az önkéntesek mozgósítása, támogatása olyan eszközökkel, módszerekkel, amelyek segítségével saját erőforrásaik tudatosításán keresztül másoknak is segíteni tudnak abban, hogy felfedezzék az élet értelmét, szépségét és örömeit, hogy minőségibb családi életet tudjanak élni. Fontosnak tartjuk, hogy ezen képzés által minél több, közösségéért felelősen gondolkodó személy motiválttá váljon a tevékeny szeretet gyakorlására.
 
A képzési jelleg mellett legalább annyira fontos, hogy a táborozók kikapcsolódhassanak, feltöltődhessenek, új kapcsolatok, barátságok szülessenek, hogy megerősödjön bennük az a tudat, hogy belső tartalékaik, tudásuk, jószándékuk mozgósításával segíthetnek más, gondokkal küszködő embertársaikon. A csodaszép békés hegyi környezet ölén a mindennapos szentmisék, közös imák, kiscsoportos munkák, előadások, játékok, tábortűz, meghitt beszélgetések, kézműves foglalkozások, kirándulás, a fergeteges buli: mind megannyi eszköz arra, hogy önkénteseink megerősödjenek abban, hogy feltöltődve, tapasztalatokat szerezve felelős keresztényként hagyhatnak nyomokat a világban, hogy Isten jóságának, szeretetének a megvalósítói lehetnek.
 
A tábor ideje alatt a következő témákat dolgozzuk fel előadások, kiscsoportos foglalkozások formájában:
– A család mint rendszer, szerepek és határok a családban;
– A család mint erőforrás;
– Családi életciklusok és az ezekből származó nehézségek, elakadások;
– A vesztesség, gyász hatása a családtagokra;
– Függőségben szenvedők vagy érintettekkel való önkéntes munka;
– Az önkéntesek megerősítése, a tanultak, megtapasztaltak gyakorlatba ültetésének kipróbálása.

Információk: Bíró Katalin. Telefon: 0732-830.155, 0747-122.818, e-mail: [email protected]