Készen állnak az idősek fogadására a Caritas új nappali foglalkoztató központjaiban

Már lehet jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas két új nappali foglalkoztatójába, amelyeket Csíksomlyón, illetve Gyergyószentmiklóson alakítottak ki főleg azoknak, akik demenciában szenvednek, de nem kizáró jelleggel. Az idősek számára egyébként több szolgáltatást is biztosít a szociális szervezet Székelyföldön, és további terveik vannak ezek bővítésére.
Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazati igazgatója érdeklődésünkre elmondta, februártól új nappali foglalkoztatókat kezdenek működtetni főként demenciában, illetve Alzheimer-kórral küszködő idősek számára, de adott esetben fogadnak másokat is. Az egyik nappali központot a csíksomlyói Jakab Antal Ház közelében épített védett otthonuk mellett alakították ki.
„Már készen áll a csapat az idősek fogadására, összesen 16–18 személy számára tudjuk biztosítani a szolgáltatást. Reggel a család elhozza a nappali foglalkoztatóba, délután hazaviszik, az itt tartózkodása alatt pedig teljes ellátásban részesítjük, ami többek között az étkeztetésüket és a foglalkoztatásukat jelenti” – osztotta meg az igazgató. Hozzátette, további előny, hogy nyilvántartásukba veszik a nappali foglalkoztatóba járó időseket, ha pedig súlyosbodik az állapotuk, akkor beköltözhetnek a védett otthonba.
Péter György ugyanakkor elmondta, hogy Gyergyószentmiklóson is indul egy ugyanilyen létesítmény, ugyanennyi férőhellyel, a Márton Áron utcában. Az intézményekben az ellátottak számára a napi költség egyelőre 100 lej. „A családok pénzügyi hozzájárulása azonban csökkenhet majd, ugyanis ígéretet kaptunk a helyi önkormányzatoktól, hogy támogatnak, illetve egy év működtetés után már állami támogatásokat is igényelhetünk” – magyarázta Péter György.
Az érintettek érdeklődhetnek az otthoni beteggondozóknál vagy a Caritas helyi székhelyénél, illetve akár a nappali foglalkoztatóknál.
További terveiről is beszámolt a szociomedikális ágazati igazgató, ami az idősek kiszolgálását, segítését érinti. „Most készülünk Gyimesfelsőlokon átalakítani egy épületet védett lakóotthonná az öregkorúaknak. A tervezésre a szerződést februárban írjuk alá” – osztotta meg. Az elképzeléseik szerint a létesítmény három kisebb otthonból állna, ahová összesen 44–46 személyt tudnának befogadni. Egy-egy otthonba 10–15 személy férne el, ami a családiasabb légkört biztosítaná.
A védett lakóotthont az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium közelében működő, adományba kapott vendégház átalakításával valósítanák meg. Székelyföld-szerte egyébként több öregotthont is fenntart a Caritas, de így is hosszúak a várólisták, nagy az igény erre a szolgáltatásra. Székelyudvarhelyen 32, Gyergyószentmiklóson 160, Búzásbesenyőn 16, Csíksomlyón 15 férőhelyes otthonaik működnek.
Barabás Hajnal, Fotók: Veres Nándor Székelyhon – 2022. február 01.