Két központ egy hétben

Egy épületben, Gyergyószentmiklóson a Caritas Márton Áron Szociális Központjában fejti ki tevékenységét a Fogyatékkal élő felnőttek és az Idősek nappali foglalkoztatója. Az amúgy is gazdag program mostanra sűrűsödött, egy hét alatt számos olyan tevékenységre került sor, amelyekről kár lenne szót nem ejteni.

 

Az egyéni mozgásfejlesztés mellett több olyan alkalom is kínálkozik, amikor a fogyatékkal élő felnőttek együtt lehetnek. Kedvük volt például elmenni Kozma Albert biztatására, Szabó Erzsébet pszichológus szervezésében az Esély bálba, Csomafalvára, hogy ott sorstársaikkal találkozzanak, tapasztalatokat, jó példákat osszanak meg. Kíváncsiak voltak arra is, milyen törvény adta lehetőségekről tud egyik-másik társuk, milyen megoldást találtak nehézségeikre, hogyan boldogulnak a mindennapokban. Persze, mulatni is akartak, s mint kiderült, a táncnak nincs akadálya akkor sem, ha valaki kerekesszékbe kényszerült.

Szintén együtt vettek részt egy újabb alkalmon, ahol Csiki Cristina kinesztetika-tréner a mozgásfejlesztés elméleti hátterét ismertette. Ez alkalommal az érzékelőrendszer állt a középpontban. Kinek mi a mozgás? – tette fel az egyszerűnek tűnő kérdést, melyre ahány ember, annyi válasz jött. A fejlesztésben résztvevők és hozzátartozóik itt érthették meg igazán, hogy az egyéni mozgásos tevékenységek során mi miért is zajlik. „Jó volt látni, a résztvevők mennyire figyeltek egymásra, mindenki el tudta és el is merte mondani, amit szeretett volna” – összegzett Gáll Gabriella központvezető, hozzátéve: terveznek táplálkozás témájú csoportfoglalkozásokat is.

Csoportban kezdődött el veszteségfeldolgozó foglalkozás is. Az első alkalommal párokat alkotva beszélgettek veszteségeikről, a nagy csoport előtt pedig mindenki a társáéról beszélt, hogy az érintett visszahallgathassa csendjében azt, ami neki nehéz. Jövő alkalommal is ez a téma folytatódik, kérdésekkel készülnek, melyeket egymásnak tesznek fel, hogy jó példákra tegyenek szert. „Van, akinek a vallás segít, van, aki kapcsolatokat épít, van, aki írásba, horgolásba kezdett.. mindannyian valamilyen célt kerestek maguknak, mert a cél adta nekik a megkapaszkodási lehetőséget. Erről fognak mesélni egymásnak” – tudatta a csoportvezető pszichológus. Karácsony előtt újszerű, zenés ünnepre hangolást terveznek.

Az Idősek nappali foglalkoztatójába járók kétszer is megünnepelték az idősek napját: a Remetén tartott gyergyószéki idősek ünnepén vettek részt, majd a Szent Erzsébet Idősek Otthonának rendezvényén énekeltek-mulattak együtt kortársaikkal. Őszre hangoló is zajlott, mert „ősz van, és mi is őszünk”. Voltak őszi zenék, őszi versek és bensőséges hangulat a jól összeszokott csoporttagok körében.

Remetén született meg az a terv, melynek kivitelezése már elkezdődött. Szabó Erzsébet elmondta, amikor Remetére hívták vendégségbe, és az utazás körülményeit tisztázták, felvetődött a kérdés: mit visznek ők a többi résztvevőnek ajándékba, mivel járulnak hozzá az ünnep szépségéhez? Csak az idő rövidsége miatt nem tanultak be már akkorra táncot, de eldöntötték, farsangkor nem mennek üres kézzel a találkozóra.

Október 4-én elkezdődött a próbafolyamat. Szabó Erzsébet hozta az asszonyoknak való zenéket, és a nénik táncra perdültek. „Azt látom, hogy nagy-nagy motivációval jönnek a táncba. A lépésekkel való ismerkedéskor elbizonytalanodnak, de minél inkább beletanulnak a lépésekbe, annál nagyobb lesz az örömük és önbizalmuk. A lendület elűzte a szorongásukat, és öröm volt látni, mennyire tekintettel vannak egymásra.”

A táncpróbák folytatódnak, cél van, Remetére készülnek farsangkor, és már azt is tudják, hogy tarka ruhákba öltőznek majd, színesek lesznek, mert a nők színesek.

Balázs Katalin