Kezdődhet az iskola

Egy mai gyerek számára elengedhetetlen, hogy legyen csapatjátékos, tudjon együttműködni a társaival. Ezt az összesen három hét folyamán ismerkedős és szerepjátékok, vetélkedők, ügyességi és memória próbák révén igyekeztek fejleszteni munkatársaink és önkénteseink.

Csíkszeredában 2017. július 31. – augusztus 4. között várták a gyerekeket, a Szent Imre Ifjúsági Központ udvarán megszervezett nyári gyerekfoglalkoztató központi témája az idén az iskolai erőszak megelőzése volt. Az egyhetes foglalkozás fő célja, hogy a gyerekek olyan ismeretek birtokába jussanak, amelyek megkönnyítik számukra felismerni és kezelni az iskolai környezetükben történő erőszakos viselkedést.

A tábor minden napja egy sajátos nevet viselt, így például a hétfői nap az ismerkedésről, együttműködésről, csapatszellem erősítéséről, valamint az értékszerződés alkotásáról szólt. Kedden a szerepjátékok napja volt, amellyel a célunk érzékenyíteni a gyermekeket arra, hogy ahogyan viselkednek, kihatással van rájuk. A továbbiakban szót ejtettünk arról, hogy ki hogyan, milyen tulajdonságok által válhat valamelyik szerep áldozatául. A szerda az érzelmek napja nevet viselte, és azért szántunk erre a témakörre is egy napot, mert azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek nem mindig tudják “megfogni”, amit éreznek, ami szorongáshoz, belső feszültséghez vezethet. A következő napon az energia modulációra fektettük a hangsúlyt, vagyis szerepjátékokkal és különböző játékokkal feldolgozva lehetséges módszereket ismertettünk meg az erőszak megelőzésre.

Székelyudvarhelyen 2017. augusztus 21–25. között 6–10 év közötti gyerekek, és 2017. augusztus 28. – szeptember 1. között 11–16 év közötti gyerekek vettek részt a vakációs programon, melynek célja, hogy minél több kultúra öltözködését, táncait, ételeit, hagyományait ismerjék meg. A két hét során 50 gyerek vett részt a nemzetiségek hete elnevezést kapott nagy utazásban. A tevékenységek minden nap a tisztálkodást követően reggelivel kezdődtek, majd a gyermekeket egy képzeltbeli utazásra hívtuk, ahol a vándor batyu és az előre elkészített útlevelekkel meglátogattunk egy országot. Minden nap más országba utaztunk el. Elsőként Magyarországra utaztunk, azt követte Románia, Törökország, Görögország, Dánia, India, Kína, és egy napot roma napnak neveztünk el. Minden nap meleg ebéddel és fogmosással zárult.

A gyermekek megismerhették az aktuális ország földrajzi helyét, fővárosát és egy kis történetiséget is beleszőttünk. Betekintést nyerhettek az adott országban élők szokásaiba és hagyományaiba. Minden nap megkóstolhatták az adott ország egy hagyományos ételét, bemutattuk az adott ország népviseletét és népi táncait. Minden napra meghívtunk egy vendéget is, aki mesélt a gyermekeknek az adott országról, az ott élő nemzetről.

Köszönjük Hargita Megye Tanácsának, hogy támogatta a nyári gyerekfoglalkoztató rendezvényeinket!