Kezdünk! Nyílt esték

A héten három helyszínen indítjuk el előadás- és beszélgetéssorozatosunkat. Célunk betekintést nyújtani azon témákba, társadalmi problémákba, amelyek a programjaink alapját képezik.

Csíkszeredában hétfőnként, Székelyudvarhelyen keddenként, Gyergyószentmiklóson pedig szerdánként 17 órától várjuk szeretettel az érdeklődőket.

Csíkszeredában (Petőfi utca 39.) Gál Julianna és Sebestyén Albert fog arról mesélni, hogy az idősödés milyen pszichés változásokkal jár, hogy alakul a gondolkodásunk, világképünk a kor előrehaladtával, és hogyan tudjuk könnyebben megtalálni a közös hangot az idősebb generáció képviselőivel. Vagy éppen az idősebb generáció képviselőjeként hogyan tudjuk megtalálni a közös hangot a fiatalabbakkal. Mindkét kollégánk több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, idősgondozó képzéseink során előadóként is kamatoztatják tudásukat.

Székelyudvarhelyen (Papkert, Caritas épület) az első meghívottunk Sajgó Balázs, a Caritas lelki igazgatója. A beszélgetés témája a Caritas lelkiség.
A Caritas ugyanis nem csak intézmény, hanem valójában lelkiség. Erejét az Istennel való egységből meríti, amelyet szépen kifejez  a szőlőtő és a szőlővesszőkről szóló hasonlat. Szükséges megmaradni a szőlőtőn, Belőle táplálkozni és így hiteles szolgálatot teljesíteni mások felé, akiknek nehezebb az élet. Egyébként mindenkinek az – időnként. Ezért szokás mondani: gyógyítva gyógyulunk. A szeretet csodálatos erő, amely személyes és személyek között árad. Isten is személy – nem elvont fogalom. Mások felé közeledve mi is jobban ki tudjuk bontakoztatni személy-voltunkat, személyiségünket.

Gyergyószentmiklóson (Márton Áron 22.) Bányász József fog beszélni a vidékfejlesztés mibenlétéről, a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekről, és a környezettudatos életvitel fontosságáról. Bányász József egyike a legelső Caritas alkalmazottaknak, és az elmúlt 20 év során rengeteget tett vidéki emberek támogatásáért, és a családi gazdaságok megerősítésért. Előadásában mesélni fog azokról a társadalmi és gazdasági trendekről, amikre érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy unokáink is élvezhessék azokat a természeti javakat, amik nekünk még mindennaposnak számítanak.