Kézműves foglalkozás: terápia sérült fiatalok számára

A Gyulafehérvári Caritashoz tartozó Szent Ágoston nappali foglalkoztató központ Csíkszeredában immár tizenöt éve biztosít foglalkoztatást fogyatékkal élő fiatalok számára. Jelenleg három csoportban zajlanak a tevékenységek, figyelembe véve a csoport tagjainak képességeit. Az egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozás mellett a fiatalok agyagoznak, kézműveskednek, zeneterápiás foglalkozásokon, gyógytornán vesznek részt, születésnapokat ünnepelnek, kirándulnak.

Tiboldi Rita szociálpedagógus csoportjában a látogatásom alatt öten szorgoskodnak, készülnek a közelgő karácsonyi vásárra. „Mivel sajátos neveltetésű fiatalokkal foglalkozunk, lassabban haladunk. Nem a legtökéletesebbek tárgyak születnek, amellett, hogy nagyon igyekszünk, hogy azok legyenek. Ki, amiben jó, azt próbáljuk tovább erősíteni. Ibolya például nagyon szépen varr. Răzvan nagyon türelmes, ő készíti elő a kötéshez a gomolyát. Tamás nagyon szépen dolgozik a papírmasés feladattal, Andor pedig szereti az apró és nagyon pontos munkákat, vele megfestjük majd a tobozokat, amelyekből karácsonyi díszek készülnek majd. A kézműveskedés által fejlesztjük a finommotorikájukat, jó és hasznos dolgokat készítünk. A csoportvezető kollégákkal együtt kitaláljuk, hogy mi az, ami jó, nekük is megfelel, mihez van anyagunk, mihez van lehetőségünk, és ennek alapján készítjük a dolgokat.

Antal Gabriella pedagógus csoportjában Réka épp rozsaszín gyöngyöket sorakoztat egymás után, Timi karácsonyi terítőt, Anna üdvözlőlapot varr, Laura kézmelegítőt köt, Szilárd cserepeket alapoz fehér színnel, amelyekből gyertyatartó készül, Alfréd egy pályázati felhívásra készíti a rajzot. A sepsiszentgyörgyi Írisz ház tizenharmadik alkalommal hirdetett rajzpályázatot Az égig érő fa témájában, amelyre a fiatalok hetek óta lelkesen készülnek.

A szívvel-lélekkel készült tárgyak megcsodálhatóak és megvásárolhatóak a központ előterében. A kézműves tevékenységeket, és az alapanyagok megvásárlását a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatja.

György Mária Angéla