Kiégés megelőzése

Mindenkinek ismerős lehet az érzés, hogy  összecsapnak fejünk felett a hullámok és egyre nehezebb elvégezni a mindennapi teendőinket. Ezt tetőzheti a folyamatos rossz hangulat, állandó fáradtság és motiválatlanság érzése is.

A tartós ideig fennálló stresszhelyzet lelki, mentális és fizikai kimerültséghez vezethet, mely hosszú távon a kiégést okozhat.

Alkalmazottai lelki egészségének megőrzése céljából, 2013 májusától a Gyulafehérvári Caritas útjára indított egy kiégésprevenciós tréningsorozatot. Mivel egy dinamikusan fejlődő szervezetről beszélünk, ahol a különféle programok és az ellátottak száma folyamatos növekedési tendenciát mutatnak, kollégáink nap, mint nap újabb és újabb kihívások elé néznek, ami gyakran megterhelő.

Az Otthoni Beteggondozói Szolgálat munkatársai különösen veszélyeztetettek, hiszen munkájuk során nagyon sok nehéz sorsú emberrel találkoznak, az évek során szinte családtagnak érzik a betegeiket, és haláluk esetén nagyon sokszor nehéz elfogadni, feldolgozni az elválást. A munkatársak mindennapi tevékenysége ápolási csapatokban van megszervezve, melyben szakápolók, segédápolók, idősgondozók és szociális munkások közösen dolgoznak. Mivel a csapatok tagjai szétszórtan dolgoznak az adott régió különböző településein, így nagyon ritkán találkoznak (havonta 1-2 alkalommal) és akkor is szinte kizárólag adminisztratív teendők céljából.

Fontosnak tartottuk, hogy a munkahelyi megbeszéléseken kívül, lehetőségük legyen egy másfajta találkozóra is, ahol szakemberek segítségével közelebb kerülhetnek egymáshoz, megbeszélhetik és segítséget kaphatnak a munkahelyi nehézségeiket illetően. A találkozások során kommunikációs és konfliktuskezelési készségeket sajátíthatnak el, és a nehezebb eseteiket közösen, csoportszinten beszélhetik meg. A foglalkozássorozat során önmagukat és egymást is jobban megismerhetik, a közös esetmegbeszélések pedig igazi csapattá kovácsolják őket, ami szakmai és szociális támaszt jelenthet a mindennapokban.

Félév után már érezzük a találkozók pozitív hatását, a hatékonyabb és stresszmentes munkavégzésen túl barátokra találtunk, kikkel jó találkozni.

Két ápolási csapat kiégésprevenciós csapatépítő foglalkozássorozatának költségeit a Bethlen Gábor Alap támogatásával tudjuk fedezni.