Kigyúltak a szolidaritás lángjai a Caritas akcióján

Több mint hatezren vettek részt Erdély különböző településein a Gyulafehérvári Caritas „Egymillió csillag a szegényekért” mottójú szolidaritási akcióján, hogy együttérzésüket fejezzék ki a szegényekkel

Országosan huszonnyolc, míg a Gyulafehérvári Caritas szervezésében Erdély tizenöt településen egyszerre gyúltak ki az együttérzés lángjai az Egymillió csillag a szegényekért mottójú szolidaritási akció során, amelyet a romániai Caritas-szervezetek kezdeményeztek a hátrányos helyzetű családok megsegítésére.

A már hagyományosnak számító, hazánk egyik legnagyobb és leglátványosabb szolidaritási akciója során mécsesekkel világítottak meg egy-egy közteret. Minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. A Caritas felhívására idén is több ezren válaszoltak, és látogattak el az Egymillió csillag-akció valamelyik helyszínére, hogy egy-egy mécses meggyújtásával kifejezzék: minden nehézség ellenére, fontos számunkra a közösségünk, és érdekel bennünket a szegény emberek sorsa.

A Gyulafehérvári Caritas Erdély 15 településén szervezte meg a szolidaritási akciót: Marosvásárhelyen, Marosszentgyörgyön, Szovátán, Csíkszeredában, Karcfalván, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóremetén, Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Szentegyházán, Lövétén, Sepsiszentgyörgyön, Bereckben, Gyulafehérváron és Petrozsényben.

Évről-évre szó szerint nagyobb teret és figyelmet nyer a szolidaritási akció, hisz amellett, hogy bővül a csatlakozó települések száma (2010-ben: 8, 2011-ben pedig: 13), egyre többen jönnek ki a terekre tettekben is kifejezni szolidaritásukat. A helyszínen elhelyezett perselyekben pedig 35.407 lej gyűlt össze a hátrányos helyzetű családok javára, amely jóval meghaladja a tavaly gyűlt 25.000 lejnyi adományt. Ezekből az adományokból idén is élelmiszercsomagokat készítenek, amelyeket a karácsonyi ünnepek előtt a Caritas munkatársai és önkéntesei fognak elvinni a nehéz sorsban élő családoknak, hogy bár egy kis időre könnyítsenek ezen családok életén.

A Gyulafehérvári Caritas célkitűzéseiből adódóan hangsúlyt fektet arra, hogy a mindennapi, a szegénységet, szociális-egészségügyi problémákat enyhítő programjai mellett hasonló rendezvényekkel is felhívja az emberek figyelmét a nehezebb körülmények között élő embertársainkra.