Kincskeresők szigete

A Maros megyei családsegítő szolgálat több száz gyerek számára szervez nyári programokat

A Maros megyei családsegítő szolgálat több száz gyerek számára szervez nyári programokat augusztus és szeptember folyamán a helyi pedagógusokkal, egyházakkal és önkormányzatokkal való aktív együttműködésnek köszönhetően.
A Kincskeresők szigete nevet viselő karaván során különböző nevelő jellegű és szabadidős tevékenységet kínálnak a Caritas munkatársai a gyerekeknek az adott közösségek igényeinek megfelelően.
Az egy- vagy kétnapos program során 21 nap alatt tizenhat település gyerekeit szólítják meg a családsegítő szolgálat munkatársai. A kulcsszó minden esetben a kincs és az értékesség.

Az óvodások, kisiskolások, felső tagozatosok és középiskolások megtanulhatják a karaván himnuszát, amely az együttjátszás mellett egymás értékeinek a felfedezésére és tiszteletben tartására buzdít. Erre összpontosít a számtalan közös játék, a közös mulattató-nevelő jellegű vetélkedők, kézműves tevékenységek is. A kincskeresés folyamatában öt különböző kihívás teszi próbára a kis sziget-lakókat: teljesíthetnek a tudás utcájában, az ügyesség bolygóján, a mozgás világában, a logika országában és a kreativitás félszigetén egyaránt. Ezeken az állomásokon a teljesítményük alapján apró jutalmakat gyűjthetnek, a legnagyobb értékre – önmagukra – azonban a kincsesládába betekintve találhatnak rá. Az ilyen módon az anyagi jellegű értékektől elkülönített erkölcsi, személyiségbeli értékekkel a gyerekek nemcsak maguk gazdagodhatnak, hanem szüleiket, hozzátartozóikat is boldogíthatják az esti program részeként, amikor a tábortűz körüli éneklést megelőzően a tehetségé a főszerep a színpadon.
A legtehetségesebben fogalmazó vagy rajzoló kincskeresőket pedig a taps és a finomságok mellett az ősz beköszöntével külön is megjutalmazza a Caritas a tábori élményeiket tükröző műveik elbírálása után. (Szabó Attila)
 
A következő helyszíneket érinti a karaván:
Helyszín
Időpont
Korosztály
Gyulakuta
Augusztus 15-16.
óvoda, I-IV osztály
Havad
Augusztus 11-12.
óvoda, I-VIII osztály
Kend
Szeptember 3., 4.
I – IV osztály
Szentdemeter
Szeptember 1.
óvoda, I-IV osztály
Balavásár
Szeptember 2.
I-IV osztály
Vármező
Augusztus 6-7.
óvoda, I-IV osztály
Mikháza
Augusztus 5.
óvoda, I –IV osztály
Deményhaza
Szeptember 7.
óvoda, I-VIII osztály
Köszvényes
Augusztus 21.
óvoda, I-VIII osztály
Csejd
Augusztus 17.
óvoda, I-IV osztály
Jobbágytelke,
Hodos
Augusztus 19-20.
óvoda, I-VIII osztály
Iszló
Augusztus 18.
óvoda, I- VIII osztály
Bözöd
Augusztus 24-25.
óvoda, I-VIII osztály
Erdőszentgyörgy
Augusztus 31.
I-IV osztály
Abód
Augusztus 26.
I- VIII osztály