Kirándulás a gyergyócsomafalvi idősekkel

A Caritas családsegítő szolgálata kirándulást szervezett a gyergyócsomafalvi idősklub tagjainak

A gyergyócsomafalvi idősek klubjának tagjai talán jobban várták az őszt, mint a kisiskolás diákok, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy kirándulni készültek és nem iskolába menni okulni.
A klub évente két alkalommal szervez kirándulást, nyár elején és ősszel, amikor elviselhető a meleg. Ez alkalommal az őszi kiruccanás a Gyilkos-tónál kezdődött. A nap első programja a gyilkostói kápolna megtekintése volt, amelyet még Kós Károly álmodott meg 1933-ban, de csak jóval később, Hajdó István főesperes munkássága alatt sikerült megvalósítani.
Az idősek fiatalokat megszégyenítő sétával járták körbe a Békási szorost, nézelődtek a kirakodó vásáron. A bátrabbak elmentek csónakázni, a többiek énekeltek vagy humoros történeteket meséltek egymásnak. A nap fénypontja, a meglepetésnek szánt királyi lakoma volt a gyilkostói vendéglőben. A díszbeöltözött asztalok, az elegáns székhuzatok és a vakítóan fehér abroszok csak emelték az ünnepélyes hangulatot. A finom töltött káposzta és a desszertnek szánt somlói galuska után teli hassal folytatták az utat Békási tó felé.
A délután első programja azoknak szólt, akik nem lesznek tengeri betegek, ha elmennek egy kis hajókázásra a Románia legnagyobb víztárolójának tartott Békási tóra.
A legközelebbi megálló Borszékon volt, de a jó másfél órás utat jókedvűen töltötték el az idősek, közösen énekelve a buszon. Borszékra megérkezve meglátogatták a legjobb ízű és legbővízűbb forrást, a 10-es számot viselő, rácsos pavilonnal védett, üvegburába szorított Kossuth-forrást. Meglepetésben volt részük a forráshoz sétáló turistáknak: a csomafalvi idős klub által szervezett énekversenyt hallgathatták meg az álmélkodók. Köszönet Hargita Megye Tanácsa és a csomafalvi polgármesteri hivatal támogatásának.
A Caritas családsegítő szolgálata által szervezett idősek klubjába szeretettel várjuk továbbra is az érdeklődőket. (V. Moni Gabriella)