Kisebb az ünnep, több az ünnepelt

Korábban érkezett? Ne ess kétségbe! Nem hagyunk magadra! – ezt írja a négy plakát egyikén, melyek november 16–23. között láthatóak Gyergyószentmiklóson a nagykórház és a Borosnyai klinika kerítésén. A koraszülöttek napja köré minden esztendőben programokat szervez a Gyulafehérvári Caritas, és bár idén szűkebbek a lehetőségek, nem feledkezhetünk meg azokról, akik a remény színét, a lilát választották szimbólumként. Azokról, akiknek szülei jó, ha tudják, nincsenek magukra hagyva, a gyerek érkezése, akkor is, ha korábban jött a világra, nem kell az aggódást jelentse, a segítség a korai fejlesztésben rejlik.

Azokat ünneplik ezen a héten, akik százszorosan is bizonyították: az élet élni akar. Ugyanakkor ez a koraszülöttek szüleinek ünnepe is, az együttérzésé és biztatásé, hogy a szakemberek emberként állnak mellettük, és ígérik: nem hagyunk magadra.

A korai nevelés és fejlesztés területén tevékenykedő kollégák nevében Kassay Noémi elmondta: idén a szokásosnál is több az ünnepeltek száma. Így kívánják kifejezni elismerésüket az egészségügyi alkalmazottaknak, hogy e nehéz körülmények között is tudásuk, emberségük legjavát adják, hogy a korábban érkezőket szeretettel, biztonságban fogadják. Ők azok, akiket ritkán illet köszönet, pedig igencsak hozzájárulnak, hogy az új élet megérezze: ez a világ jó, élni érdemes.

Balázs Katalin