Kitekintő – tanulmányi úton

Három napos magyarországi tanulmányúton vett részt négy alkalmazott a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregek Otthonából.

A tapasztalatcsere célja olyan demens/Alzheimeres betegeket ellátó otthonok látogatása volt, ahol már több éves tapasztalattal rendelkeznek. Dr.Szabó Lajos, az ELTE Tudományegyetem tanárának javaslatára a Katolikus Szeretetszolgálat Otthonait látogattuk meg.

Elsőnek a Dabasi Módszertani Otthonban voltunk, ahol az otthon missziója a „szeretet és minőség”. Az otthon 65 fős különálló részleget működtet az Alzheimer kórban és más demenciában szenvedő idősek számára. Céljuk a személyközpontú gondozás. Az idősek súlyossági fok szerint külön kis családias épületekben vannak elhelyezve, ahol egy állandó csapat gondoskodik róluk. A házakat összefogja egy gyönyörű park és egy téli kert, amelyek foglalkoztatási programok lebonyolítására is alkalmasak. Házi állatokat tartanak, és saját tejfeldolgozójuk is van.

Második nap a budapesti 150 férőhelyes, máriaremetei Szeretetotthonba látogattunk el. Az intézmény küldetése: ápolás, gondozás, átmeneti elhelyezés rászoruló idősek, demens betegek számára. Ebben az otthonban is a személyközpontú gondozásra törekednek. Az időseknek lehetőségük van saját bútoruk egy részét bevinni. Itt is a külön- külön elhelyezkedő épületekben több szinten folyik az ápolás. Az épületeket körbe fogja a park, ahol az idősek sétálhatnak.

Végezetül a Jászberényi Szeretetszolgálat Szent Klára Idősek Otthonában tettünk látogatást, ami régebben ferences kolostorként működött. Az otthon befogadja a gondozásra szoruló idős betegeket, és a szellemi leépülésben szenvedőket egyaránt. Az otthonnal egybeépült ferences templom és a szép park csendes nyugodt környezetében élhetnek lakóik.  Akárcsak a másik két otthonban, itt is nagy hangsúlyt fektetnek az idősek foglalkoztatására, ami azt jelenti, hogy részlegenként két- két foglalkoztató délelőtt és délután szervezi a mindennapi tevékenységeket.

Szakmailag és emberileg is töltekeztünk, azt tapasztaltuk, hogy jó úton haladunk, úgy az idős gondozás, mint a demencia specifikus ellátás területén. Reményeink szerint egy hosszútávú kapcsolatot alapoztunk meg utunkkal.

Köszönet és hála a Caritas Fejlesztési Alapnak, hogy támogatta pályázatunkat.

(Kiss Gabriella)