Kompetens szülők – kompetens gyerekek

“Gyereknevelési készségek és szegénység Európában, alacsony hozzáférési lehetőség szegénységben élő szülőknek és családjaiknak” a címe annak a Grundtvig projektnek, amelynek a Gyulafehérvári Caritas is a partnere.

Szeptember 19-22 között az ausztriai Linzben találkozott először az "Egész életen át tartó tanulás" program keretén belül működő projekt hét partnere. A találkozón részt vettek ausztriai, németországi, olaszországi, spanyolországi, litvániai Caritas szervezetek és egy angliai nemkormányzati szervezet képviselői is. Szerveztünket Eisler Izabella, a petrozsényi „Maria Stein” Nappali Foglalkoztató vezetője, Kosztándi Teréz, a sepsiszentgyörgyi roma közösség társadalmi beilleszkedését támogató program vezetője, Ludescher László, a szociális ágazat vezetője és Fechită Mária, projektkoordinátor, a szervezet főtitkára képviselte.

A felnőttképzésben aktív szervezetek célja a szülők nevelési kompetenciáinak a megerősítése. A beszélgetések és előadások alatt a résztvevők arra törekedtek, hogy alternatív és az oktatáshoz jobb hozzáférési lehetőségeket keressenek a szegénységben élő szülőknek, melyeknek célja a gyermekszegénység csökkentése.

Az utóbbi években az Európai Unió országaiban számos ajánlat jelent meg a szülők részére. Megállapították azonban, hogy éppen a legnagyobb szükségben élő szülők nem részesültek segítségben, különböző okok miatt.  A partnerszervezetek célja, hogy a projekt keretén belül, tapasztalatcsere által, megkönnyítsék a családok hozzáférését az oktatáshoz, a különböző tanfolyamokban, értekezleteken való részvételhez. Különböző kritériumok meghatározása és fejlesztése által a partnerek szeretnék vonzóvá tenni ezen képzési ajánlatokat a szociálisan hátrányos helyzetű szülők számára. Ugyanakkor a partnerség keretén belüli tapasztalatcsere által olyan kérdésekre szeretnének lehetséges megoldásokat keresni, mint: szegénység és a gyerekek elhanyagolása Európában, oktatás, képzés, konfliktuskezelés az oktatásban, az egészségügy és az oktatás, a bevándorlók oktatási készségeinek fejlesztése.

A találkozó a tavaly december 14-17-én az angliai Birminghenben zajlott előkészítő munkaülés beszámolójának bemutatásával kezdődött, melynek keretén belül megszületett a projektötlet. Majd Dr. Michaela Moser, ausztriai szakértő, a szegénység és az oktatás történelméről beszélt, ezeknek kapcsolatáról, fejlődéséről európai és nemzeti szinten.

A partnerek bemutatták a szegénységben és nehézségben élő gyerekek és a családok helyzetét saját országaikban. A résztvevőknek lehetőségük volt a házigazda, a linzi Caritas egyik projektjét, egy gyermek-anya központot meglátogatni.

A találkozó utolsó napján a résztvevők meghatározták a következő öt munkaülés témáit. A partnerek jó együttműködése jellemezte az összejövetelt, meglátszott a házigazda igyekezete a munkaülés jó megszervezésében, az érdekes, változatos program összeállításában pedig garantálta a találkozó sikerét. (Fechită Mária)