Konduktív pedagógia Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson

A nemzetközi hírnévnek örvendő, magyarországi Pető András Főiskola, közismert nevén Pető Intézete a Gyulafehérvári Caritas-szal együttműködésében első alkalommal tart fejlesztő foglalkozást Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson, mozgásukban korlátozott gyermekeknek és felnőtteknek a konduktív pedagógia módszerével.

A fejlesztési időszakot egy szűrővizsgálat előzte meg júliusban a fent említett két településen, ahol több mint 100 személy vett részt. Ennek folytatásaként szervezzük meg a 3 hetes fejlesztési modult nov. 3-21. között Csíkszeredában, ahova Csíkszeredából és a közeli településekről érkező 24 gyermek és 18 felnőtt fejlesztésével foglalkozik három konduktor. Nov. 24- dec. 12 között Gyergyószentmiklós és környékéről 13 gyermek és 9 felnőtt fejlesztése valósul meg.

A szakemberek célja megismertetni a Pető-módszert, az „emberben rejlő csodát”, ami ha nem is csoda, de bizonyítottan hatékony fejlesztő terápia, és mivel nem passzívan ható gyógyító kezelésről van szó, több, mint terápia. A módszert inkább nevelésnek, oktatásnak, a komplex ráhatás fejlesztési eszközének nevezhetnénk, amire Erdélyben is nagy szükség van. A komplex fejlesztés magában foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem fejlesztését, az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését.

A Pető Intézet és Főiskola konduktor szakembereit Európában és világszerte ismerik és elismerik. Dr. Schaffhauser Franz rektor kezdeményezésével és a Magyar Állam Támogatásával most Erdélyben is lehetőség nyílt arra, hogy a központi-idegrendszeri mozgássérültek részesülhessenek ebben a hungarikumnak számító fejlesztési módszerben.