Koraszülöttek hete – Mit tehetünk értük?

A koraszülöttek napját világszerte november 17-én ünnepeljük. A Gyulafehérvári Caritas Korai nevelő- és fejlesztő központja is már hetedik éve szentel kitüntetett figyelmet számukra egy teljes héten át tartó rendezvény-sorozattal.

Olyan újszülöttekről van szó, akik különféle okokból a 24.-36. terhességi hét között jönnek a világra, születési súlyuk nem éri el a 2500 grammot, de már meghaladja az 500 grammot. Alulfejlett szerveik függvényében nehézséget okozhat számukra a légzés, evés, illetve a nyelési és légzési funkciók összehangolása, vércukorszintjük fenntartása, testhőmérsékletük, víz- és sóháztartásuk szabályozása. Éretlenebbek a szerveik, az immunrendszerük, fokozottabban ki vannak téve a fertőzéseknek. A koraszülöttek napokig, hetekig vagy hónapokig kórházi ellátásra szorulnak. Az életbenmaradásért harcolnak. Az utóbbi évtizedek során az orvosok szakmai felkészültségének és mindennapi munkájának, az édesanyák szerető közelségének és a gondos ápolásnak köszönhetően a picik túlélési aránya növekvő irányt mutat. 1995 óta 40%-al, 2006 óta pedig 53%-al növekedett a korababák életbenmaradási aránya – olvashatjuk a The Guardian napilap Korababákról végzett tanulmány növekvő túlélési értéket mutat elnevezésű cikkében (Premature babies study shows survival rates on rise).

Mikortól számít koraszülöttnek egy baba? Mi jellemző testecskéjére? Mi mindennel kell megküzdenie? Milyen veszélyek fenyegetik? Mire kell figyelni? Mit tehet érte az orvos, a szakápoló, a fejlesztő szakember, az édesanya, a család? Hogyan lehet megelőzni a koraszülést? Hogyan lehet növelni a korababák túlélési esélyeit? Hogyan lehet egyensúlyba hozni a koraszülöttségből adódó esetleges fejlődési hiányosságokat?

A koraszülöttségről tabuk nélkül – Beszélgető-sorozat Marosvásárhelyen
A kérdésfelvetést és válaszkeresést a koraszülöttek világnapja alkalmából november 4-11. között folyatjuk a marosvásárhelyi Korai nevelő- és fejlesztő központban, a Mărăști utca 36. szám alatt. A koraszülöttségről tabuk nélkül című beszélgetés-sorozatunkban, orvosokkal, fejlesztő szakemberekkel, és érintett szülőkkel járjuk körbe a témát. Az eseményről és a részvételi feltételekről bővebben ITT olvashat.

Ingyenes szűrővizsgálat koraszülött babáknak és gyerekeknek Székelyudvarhelyen
A koraszülött babák növekedését és fejlődését nagy figyelemmel kell kísérnie a szülőknek és az egészségügyben dolgozó szakembereknek legalább 2 éves korig, de egészen 6 éves korig ajánlott évente szűrővizsgálaton részt venni. (WHO ajánlás)

A Koraszülöttek hete programunk keretén belül ingyenes szűrővizsgálatot tartunk koraszülött kisbabáknak és gyerekeknek 0–6 éves korig, szakemberek segítségével (gyógypedagógus, gyógytornász, gyerekorvos) Székelyudvarhelyen.

Fontos: Előzetes bejelentkezés szükséges, valamint a helyek száma korlátozott. A program megvalósítása az aktuális járványügyi helyzet alakulásának függvénye.
Időpont: hétfő, 2021. november 15.
Helyszín: Kossuth Lajos utca 18, Székelyudvarhely

Jelentkezés: 0741280779 vagy 0725355638.

Kapcsolódó cikkek:
Ajándék a koraszülöttek segítőinek BŐVEBBEN
A koraszülöttségről tabuk nélkül BŐVEBBEN
Ingyenes szűrővizsgálat koraszülöttek számára BŐVEBBEN
Tudod, minek a színe a lila? A reményé, a koraszülötteké BŐVEBBEN
Koraszülöttek világnapjára BŐVEBBEN

Koraszülöttek hete BŐVEBBEN
Koraszülöttek hete Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen BŐVEBBEN
Koraszülöttek világhete a Cseperedőkben: megható élmények BŐVEBBEN
A lila jegyében… BŐVEBBEN

Élet a grammos mérlegen BŐVEBBEN

Fancsali Barna és Orbán Júlia