Koraszülöttek hete Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen

A Koraszülöttek Nemzetközi Világnapja alkalmából Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen egész hetes progrogramsorozatot szerveztek november 14-19. között a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont munkatársai. 

Miben különbözik a koraszülött gyerek társaitól?

Koraszülöttnek számítanak azok a csecsemők, akik a 24. és a 37. terhességi hét között jönnek a világra, továbbá azok a babák is újszülöttek, akiknek súlya nem éri el a 2500 grammot. Jelenleg a romániai újszülöttek tíz százaléka koraszülöttnek számít.

A koraszülött babák azért kerülhetnek inkubátorba, mivel szervezetük még nincs egészen kifejlődve, szerveik működése nemcsak hogy nem tökéletes, de nagyon könnyen károsodhat is, bőrük vékony és sérülékenyebb az átlagosnál. Ezek az apróságok egyértelműen hátránnyal indulnak az életben, emiatt életük során fokozottan ki vannak téve a megbetegedés veszélyének.

A rendezvénysorozatok hiánypótlónak mondhatóak Erdélyben, a színes fotókkal gazdagon illusztrált kiállítások, a léggömb- és lampioneregetés, illetve a kerekasztal-beszélgetések által (látványosan is) felhívva a nagyközönség figyelmét arra: ha közvetlenül nem is érint bennünket a probléma, mégis akad az ismeretségi körünkben olyan személy, aki koraszülött vagy koraszülő.

Székelyudvarhelyen:

Több mint 70-en gyűltünk össze november 17-én, a Koraszülöttek Nemzetközi Világnapján, a székelyudvarhelyi Művelődési Ház előtt, hogy együtt hívjuk fel a figyelmet a koraszülött kisbabák és szüleik olykor mindennapos küzdelmeire. A koraszülött kisgyermekes családokon kívül, a résztvevők között olyan családok is voltak, akik szolidaritásból, az együtt ünneplés és közös sorsvállalás érzésével csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Művelődési Ház lila megvilágítása, a lampionok fénye és a bennük elengedett üzenetek igazán meghitté varázsolták ünneplésünket.

A koraszülötteknek szóló programok még két napig folytatódtak. Pénteken a babamasszázs foglalkozáson 2-10 hónapos babák élvezhették az édesanyák simogató kezeit. Ezen az alkalmon igyekeztünk a masszázs azon részeit bemutatni az anyukáknak, amit akár a napi programba beépítve, fejlesztő jelleggel alkalmazhatnak a kora-babáknál.

Délután 17 órától a szülőké volt a fő szerep. A kerekasztal beszélgetésen meghívott szakemberekkel a koraszülött kisbaba/család „útját” próbáltuk bejárni a fogantatástól egészen kisgyermekkorig. Az esetleges koraszüléshez vezető veszélyeztető tényezőktől indulva, a koraszülött csecsemő orvosi ellátásáról, táplálásáról és a különböző fejlesztési lehetőségekről is szó esett. Dr. Pelok Anikó, újszülött-gyógyász főorvostól azt is megtudtuk, hogy a székelyudvarhelyi városi kórház statisztikái jobbak az országosénál. Igaz itt a 32. hét után született kisbabák ellátását tudják biztosítani. Az érdeklődők az orvos illetve gyógytornász szakemberektől saját kérdéseikre is válaszokat kaptak.

Szombaton, a családi programon igazán „családias” volt a hangulat. A gyermekek örültek a már előre berendezett akadálypályának és a játékoknak, az anyukák a találkozásnak, mi szervezők pedig annak, hogy a legtöbb család esetében az apukák is eljöttek erre az alkalomra.  

Sokat gondolkodtam azon, hogy mi az én személyes motivációm, miért fontos számomra ez az „ügy”. Talán azért, mert én is korábban érkeztem a vártnál… Talán nem. Lehet, ha nem is ez a fontos. Az, hogy ez az ünneplés megvalósult, azt jelenti számomra, hogy többen vagyunk, akik úgy gondoljuk, hogy ezzel a témával foglalkozni kell, és teszünk is érte.  Remélem, hogy a továbbiakban is, akár együttműködve, segíteni fogunk a koraszülött kisgyermekes családoknak. 

(Szilágyi Zsuzsa)

Marosvásárhelyen:

Fotó- és tárgykiállítással, lufieregetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel ünnepeltük november 14-18. között a koraszülöttek világnapját.

A Pici baba, nagy lépés… kiállításon 25 kora-baba fényképét tekinthették meg az érdeklődők, valamint a személyes tárgyak közül első ruhácskák, első játék, kedvenc maci színesítette a kiállítást. A kiállítás rendkívül szemléletesen mutatta be, hogy mennyire picin is meg tud születni egy baba, akár 500 grammosan.

November 17-én a Színház téren lufieregetéssel hívtuk fel a koraszülöttek világnapjára a figyelmet.  A közös ünneplésen egyaránt voltak koraszülött kisgyermekes családok és olyan családok is, akik együtt éreznek velük. A lila lufi odacsalogatott kíváncsiskodó kisgyermeket és szüleiket, lehetővé téve, hogy ők is értesüljenek a figyelemfelkeltő eseményről.

Pénteken kerekasztal-beszélgetéssel zártuk a rendezvényt. A beszélgetésen részt vett szülész-nőgyógyász, neonatológus, családorvos, pszichológus és fejlesztő pedagógus, akikkel a koraszülöttség témakörét jártuk körbe, a születéstől egészen a kora-baba fejlesztéséig, a család szerepe is hangsúlyt kapva a beszélgetés alatt. Tények és lehetőségek hangzottak el, a résztvevők teret kaptak a személyes kérdéseik feltevésére.

Öröm volt számomra, hogy sikerült olyan családokat is megszólítani a rendezvény által, akikkel eddig nem voltunk kapcsolatban. Célunk volt a megemlékezés mellett az ünneplés, hiszen ezek a babák kis hősök, akik sok apró harcot vívnak meg a családjukkal és környezetükkel együtt az életben maradásért.

(Mezei Borbála)

A Koraszülöttek hete rendezvényt a FOMCO, Maros Megye Tanácsa, valamint Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatta.