Koraszülöttek világnapja a Cseperedőkben: megható élmények

Idén negyedik alkalommal szerveztük meg a Koraszülöttek hete rendezvényt Hargita és Maros megye 3 településén.

Célunk, hogy ezen megmozdulás által a koraszülöttségre, a koraszülött gyermeket nevelő családok olykor mindennapos küzdelmeire hívjuk fel a figyelmet, ugyanakkor ünnepeltük is őket.

Székelyudvarhelyen:

A program a „Pici baba, nagy lépés…” című kiállítással indult, amelyen közel 30 koraszülött kisgyermek fényképe, pici ruhácskák, egyéb tárgyi emlékek és bátorító, erőt adó gondolatok is helyet kaptak. Egy anyuka elmondása szerint: a kiállítás is nagyon megható volt, több kívülállótól is hallottam

„Miből lesz a cserebogár?” címmel szerveztük meg az idei kerekasztal beszélgetést, hiszen a koraszülöttek esetében joggal feltehetjük ezt a kérdést. A beszélgetésen erre kerestük a választ több szakember és szülő segítségével. Ennek elsődleges célja az információátadás és szerzés, nyílt kommunikáció a koraszülöttségben érintett szakemberek és szülők között. Idei meghívottjaink között nőgyógyász szakorvos, gyermekorvos, laktációs szaktanácsadó, családorvos, gyógytornász és kora-szülő is szerepelt.

Pénteken több programot is kínáltunk az érdeklődőknek, lehetőség volt mozgásfejlesztési praktikákat tanulni a kisbaba mindennapi gondozása során, babamasszázs és családi program is. A sok szaladgáló, játszadozó koraszülött kisgyerek élettel töltötte meg a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont épületét. Őket látva évről évre, újult erővel fogalmazzuk meg, hogy értük érdemes!

Mi többiek mit is tehetnénk? Nyújtunk feléje két kezet, hadd nőjön később óriássá, aki korábban érkezett. Ezzel a gondolattal és a szolidaritás jegyében zártuk a programot a székelyudvarhelyi Művelődési Ház előtt lampioneregetéssel.

(Stier Zsuzsa)

A rendezvényt támogatta:

 

Marosvásárhelyen:

Szintén a „Pici baba, nagy lépés…” c. fényképkiállítás megnyitójával kezdődött az esemény, amit a Művészeti Szaklíceum VI. osztályos diákjainak kóruselőadása tette ünnepélyessé. 29 korababa fényképe érkezett be a kiállításra, megható volt látni, hogy mekkorává cseperedtek a nagyon pindur babák is. A kiállítást tarkítottuk egy kis Tudtad-e hasznos információs táblával, a Koraszülött zsenik csokorba szedésével és egy üzenő fallal, ahova olyan üzeneteket, idézeteket állítottunk ki, amiket azok a családok fogalmaztak meg, akik ebben a helyzetben benne voltak, illetve bátorító üzeneteknek adtunk helyet, amit a kiállítást látogatók hagytak hátra. Egyik nagyon kedves üzenet: Bármennyire pici az a szív, amikor a világra jön, mégis a legnagyobb dobogást és csodát váltja ki. Sok örömet, áldást!

A kiállítást családi program követte, közös éneklés, mondókázás, pályaépítés, mászkálás és lehetőség volt a szabad játék alatt beszélgetésre, ismerkedésre.

Pénteken interaktív zenés foglalkozásra került sor, ahol koraszülött kisgyermekes családok és időre születettek egyaránt voltak. Az együttlétben az volt a legszebb, hogy aki nem ismerte a családokat, meg nem mondta volna, hogy melyik baba milyen korán látott napvilágot, milyen esélyekkel, nehézségekkel, küzdelmekkel kezdték az életet, a szülők milyen aggodalommal, bizakodással élték át az első napokat, heteket, akár hónapokat. Csak azt láttuk, hogy a mára már egészségesen fejlődő gyerekeket lenyűgözi a gitár hangja, közösen zenélnek, dobolnak, és próbálnak ki mindenféle hangszert. Halmen Emese gyógypedagógus elmondta, hogy a zenének terápiás hatása van a koraszülött babák fejlődésére, és ugyanakkor megnyugtató a szülő számára is, ha dúdol a gyermekének. Arra bíztatott mindenkit, hogy énekeljen minél többet a gyermekének, gyermekével együtt, hiszen “a zenével hallhatóvá tesszük a szeretetet a gyerekünk számára”.

(Mezei Borbála)

A rendezvényt támogatta:

 

 

Gyergyószentmiklóson:

Első alkalommal szerveztünk programot a Koraszülöttek világnapja alkalmából.

Elsődleges célunk a jelenség tudatosítása valamint a téma iránti érzékenyítés volt. Ugyanakkor célunk volt körbejárni a gyergyói helyzetet, kerekasztal beszélgetésen kaptunk egy szakszerű képet, hogy mi történik a gyergyói kórházban koraszülés esetén, hasznos információkat tudtunk meg a koraszülöttek orvosi ellátásával kapcsolatosan a két szakember: Dr. Laczkó Csilla, szülész-nőgyógyász és Dr. Fehér-Dálya Emőke, gyermekorvosnak köszönhetően. A szülők bátran feltehették kérdéseiket, amik nem maradtak megválaszolatlanul.

A program tervezésénél szem előtt tartottuk a központunkba bejáró koraszülött családoknál tapasztaltakat is: a szülők hazaérve a kórházból tudni szeretnék, mivel tudják segíteni kisbabájuk fejlődését. Erről is szóltak a foglalkozások: babamasszázs, zene- és mozgásmegtapasztalás. Ezeken a foglalkozásokon a résztvevők saját kompetenciáik felismerése, és saját lehetőségeik keresése volt a vezérfonal.

A zene hatása a korababákra programon Simon Andrea zenepedagógus párhuzamot vont a koraszülöttség és a zene között, és kihangsúlyozta: a zenének mágikus ereje van, segíthet könnyebben átjutni a problémákon. Szó volt a zenei nevelésről, amit még a magzati korban érdemes elkezdeni, a kisbaba születése előtt 9 hónappal. A foglalkozásba az édesanyák is interaktívan bekapcsolódtak. Felidézték a zenei élményeket, amiket ők tapasztaltak a terhesség és a gyereknevelés alatt. Kihangsúlyozódott a téma kapcsán, hogy létfontosságú a kisbabák számára, legyen szó kora, illetve újszülöttekről, az édesanya beszédhangja-, énekhangja, mert a magzat fokozottan figyel édesanyja hangjára és békességet, biztonságot ad nekik. Közös énekléssel, ringatással, ritmusos játékkal, jó hangulattal zárult a tevékenység.

Öröm volt megtapasztalni, hogy mindegyik programon a szakemberek nagy alázattal és sok szeretettel közelítették meg a témát.

Megvalósításnak tartjuk a Koraképek kiállítást, ahol 10 kora-baba fényképe került kifüggesztésre. A kiállítás nagyon megható, szép pillanata lett a rendezvénynek.

Egy édesanya visszajelzése: “Kedves, hogy eszedbe jutottunk! Igen, nem föltétlenül kellemesek, de annál mélyebbek és életünket meghatározóak ezen emlékeink. Gazdagabbak vagyunk általa, bárhogyan is alakult.”

(Kassay Noémi)

A rendezvényt támogatta: