Koraszülöttek világnapjára

Minden élet fontos, akármilyen pici” – állítja Ken Daurio, és gondolata éppen a koraszülöttek ünnepéhez illő. A Gyulafehérvári Caritas körében, a főegyházmegye több településén ünneplik a Koraszülöttek világnapját, november 17-ét, és ehhez kapcsolva a koraszülöttek hetét. 

„Minden olyan gyermeket, aki a betöltött 37. terhességi hét előtt élve születik, koraszülöttnek nevezünk” – áll az elfogadott meghatározásban.  A koraszülött gyerekek életútja nagyon változó: van, aki nagyon hamar behozza a koraszülöttségből adódó hátrányokat, vannak olyan babák, akik a koraszülöttségből adódóan valamilyen rendellenességgel élik le életüket, ahol a beavatkozás, a segítség mégsem hozza meg az óhajtott eredményt, mégis van egy közös bennük: példaértékű az az életerő, élni akarás amivel ezek a picik megvívják az életbe maradás csatáját.

A Koraszülöttek világnapja mindannyiunknak szól. Környezetünkben bármikor megtörténhet, hogy egy kisbaba hamarabb jön a világra, ami a család, a hozzátartozók életébe egy időre ijedtséget, félelmet, bizonytalanságot hozhat, és szükség lesz a körülöttük lévők segítségére, a remény, a hit megtartására, fenntartására. 

Minden gyerek a maga ütemében fejlődik, de keress fel egy szakembert, ha a korrigált életkor szerint: 

– 6 hetesen nem fordítja mindkét oldalra egyfor­mán a fejét,

– 3 hónaposan a gyermek hason fekve a fejét nem emeli, vagy felemeléskor még mindig nem tudja megtartani,

– ha túl sokat alszik, „túl jó” a gyermek, vagy ellenkezőleg, indokolat­lanul sokat sír és nagyon nehezen nyugtatható,

– ha nagyon éles hangú a sírása, illetve szokatla­nul mély a hangja,

– ha tartósan asszimet­rikus (kifli formájú) alakot vesz fel,

– ha nem élénkül fel édes­anyja arcára, hangjára,

– ha teljesen közömbös arra, hogy mi történik vele, nem reagál fényre, zajra,

– ha nagyon feszes, vagy ellenkezőleg laza az izomzata.

– 6–7 hónaposan még mindig nem fordul hasra, kezével, lábával nem játszik, hangadása nem differenciált,

– 8 hónaposan nem gurul, édesanyját nem különbözteti meg az idegenektől, nem igyekszik megszerezni a körülötte levő tágyakat,

– 10 hónaposan még mindig nem tud ülni,

– 2 éves korára a járása még nincs kialakulva.

A korrigált életkor mutatja, hogy mennyi idős lenne a baba, ha időre született volna és kiszámítható ha a gyermek életkorából levonjuk azt az időintervallumot (annyi hetet/hónapot), amivel hamarabb született.

Egyéni és csoportos foglalkozásokra lehetőség a Cseperedőben:

Gyergyószentmiklós: 0728 882 738

Székelyudvarhely: 0735 735 151

Marosvásárhely: 0753 056 928

Csíkszereda: 0735 735 160

Koraszülöttek hete

November 11-17. között a koraszülöttek nemzetközi világnapja alkalmából a Gyulafehérvári Caritas Korai nevelés és fogyatékkal élők fejlesztése programjának munkatársai idén is megszervezik a Koraszülöttek hete rendezvénysorozatot Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen. Utóbbi két településen a program helyszínein (Csíkszereda, Szt. Ágoston tér 1-4. szám; Marosvásárhely, Rózsák tere 61. szám) a Pici baba, nagy lépés… című fotókiállítás tekinthető meg.

Székelyudvarhelyi program:
• November 11-én, hétfőn felkeressük a Székelyudvarhelyi Városi Kórház újszülött osztályát, ahol átadunk a főnővérnek:
– a majdani koraszülő anyukáknak előkészített kis csomagokat, melyek főképp tájékoztató füzeteket tartalmaznak, de mindegyikben lesz egy-egy Korip, ami a lila szín mellett a másik szimbóluma a koraszülötteknek;
– két figyelemfelkeltő plakátot, ezek az inkubátorszobában lesznek kihelyezve;
– lila kitűzőket, melyet az osztály dolgozói szolidaritásból viselnek november folyamán (ezeket a kitűzőket azon anyukák készítették el közösen, akik maguk is koraszülött kisgyereket/kisgyerekeket nevelnek);
• A koraszülöttek egyik szimbóluma a lila szín, ami jelképezi a reményt, hitet, bátorítást, együttérzést. Az elmúlt négy évben a koraszülöttek világnapján lila fénybe borult városunk egy-egy közintézménye, idén szombaton és vasárnap (november 16-17.), a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár ölt lila kosztümöt.
• 2019-ben a Korán érkeztem… című fotókiállítással szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre a családokra, akik lelkileg, emberileg sok megpróbáltatáson mennek keresztül. A kiállítás a városi könyvtár Látványtermében lesz megtekinthető minden érdeklődő számára november 15-18. között, ezután a Harmónia Cukrászda ad otthont a fotóknak a hónap végéig.
• November 16-án, szombaton 16 órától családi programra várunk szeretettel minden koraszülött kisbabát, gyermeket nevelő családot a Kossuth Lajos utca 18. szám alatt található központunkba, ahol a szülőknek és gyerekeknek alkalmat teremtünk a találkozásra, a kis hősök ünneplésére. Emellett lesznek ügyességi játékok, akadálypálya, szabad játék, kávézó, fotósarok. Ezt követően 18 órától hivatalosan megnyitjuk a Korán érkeztem… című fotókiállítást a Városi Könyvtár Látványtermében, ahol kis zenés műsorral kedveskedünk a jelenlévőknek/ családoknak.
• Szelfiversenyre hívunk mindenkit november 17-én. Öltözzön Ön is lilába vasárnap, készítsen szelfit, töltse fel a fényképet a Facebook-fiókjára a (hashtag) #korababa2019 megjegyzéssel, és a következő héten (november 18-19.) négy különleges, egyedi készítésű ajándékot sorsolunk ki a résztvevők között.

Gyergyószentmiklósi program:
• November 12. kedd, 12-13 óra:
Beszélgetés a mozgásfejlődésről. Meghívott szakember: Pupák Felméri Zsuzsa gyógytornász. Helyszín: a Márton Áron Szociális Központ (Márton Áron u. 22. szám)
• November 14. csütörtök, 17,30-19 óra:
Beszélgetés a beszédfejlődésről. Meghívott szakember: Szabó Blanka gyógypedagógus. Helyszín: a Márton Áron Szociális Központ (Márton Áron u. 22. szám)
• November 15. péntek, 17-19 óra:
A kisbaba első órái – szülőszoba és újszülött osztály látogatása, „inkubátorsimogatás” dr. Fehér Dálya Emőke gyermekorvos vezetésével. Gyülekező a kórház előtt 16,45-kor.

A rendezvénysorozatokkal elsősorban a koraszülött kisbabát/gyereket nevelő családok mindennapos küzdelmeiben szeretnénk segítséget és egyben támaszt nyújtani, de minden érdekelt, érintett személyt szívesen látunk.

Az esemény Facebook-oldala megtekinthető ITT!