Kórházi könyvtár indul

Könyvkölcsönzési program indul a székelyudvarhelyi kórházban önkéntesek segítségével

Nagyszerű ötlettel és felajánlással kereste meg a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár a Caritast: könyveket adnának, ha megszerveznénk a könyvkölcsönzést a kórházi betegek számára. Nagyon tetszett az ötlet és lelkesen vágtunk bele a megvalósításba. A kórház támogatta a kezdeményezést. Nagyon lelkesítő, hogy a kórházban dolgozó orvosok, nővérek is fontosnak tartják, hogy a betegek a szükséges kezeléseken túl jól érezzék magukat, és kellemesen teljen el a kórházban töltött idő. Úgy éreztük, sokan felismerték azt, hogy a betegségek sikeres leküzdéséhez figyelni kell a lélekre is.
A terv megvalósításánál pár nehézségbe is ütköztünk, de helyi segítséggel minden megoldódott. A kórház nem tudott szekrényt biztosítani a könyvek számára, de egy helyi bútorgyár jóvoltából négy szekrényt kaptunk erre a célra, a szállításban pedig a daganatos betegekkel foglalkozó csoport egyik aktív tagja segített. Amíg minden a helyére került, nagy összefogásra volt szükség, segítettek a munkatársak, családtagok, önkéntesek és a kórházi személyzet is. Az előkészítő munkálatok után, szeptember 21-én délelőtt lelkes önkéntesekkel együtt vártuk a könyveket. Igazi élmény volt látni, hogy a cipekedésben a könyvtár igazgatója járt az élen, nem számított az, hogy ki hány éves, ki diák és ki nem az: mindenki tenni akart, akinek fontos volt az, hogy a beteg embereknek egy kicsit jobb legyen.
Az új program keretében az önkéntesek heti három alkalommal fognak a kórházba járni: hétfőn, szerdán és pénteken. Feladatuk, hogy végigjárják a kórtermeket, tájékoztassák a betegeket a kölcsönzési lehetőségről, nyilvántartsák a kölcsönzőket, összeszedjék a kiolvasott könyveket. Ahhoz, hogy a kórházi könyvtár program hatékonyan működjön, heti 24 önkéntesre lenne szükségünk. Jelenleg 10 önkéntes csatlakozott, de október 7-ig bárkinek lehetősége van bekapcsolódni. A toborzás befejezésekor önkénteseink képzésen fognak részt venni, hogy minél hatékonyabban tudják majd végezni a kórházi önkéntes munkát.
Köszönjük a kezdeményezést a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak, a felajánlást a Famos bútorgyárnak, a kórház vezetőségének a támogatását és a sok segítséget az önkénteseknek, a kórházi segítőknek, munkatársaknak és családtagoknak. (Bíró Ildikó)