Kórházi segédápoló képzés vette kezdetét

A Gyulafehérvári Caritas november 29-én megkezdte a korházi segédápoló képzését a POCU/827/5/2/139844 projekt keretén belül Székelyudvarhelyen.

A képzés, amely 14 résztvevővel indult, megkönnyíti a munkapiacon való elhelyezkedést, továbbá lehetőséget ad a szakmai tudás fejlesztésére. A képzésre a GAL Leader „Sóvidék- Hegyalja” akciócsoport településein élő  (Fenyéd, Máréfalva, Zetelaka, Varság, Farkaslaka, Oroszhegy, Korond, Parajd, Szováta) aktív munkaviszonnyal nem rendekező személyek vehetnek részt. A 720 órából összetevődő gyakorlati és elméleti oktatás lehetőséget teremt olyan témák megbeszélésére és megtapasztalására, amelyek kulcsfontosságúak az ápolás során. A résztvevők megtanulhatják hogyan kommunikáljanak megfelelően a beteggel és családtagjaival, hogyan legyen hatékony az együttműködés és kommunikáció a munkatársakkal, ápolási csapattal, hogyan segítsék hozzá a beteget a mindennapi feladatok ellátásához az önállóságának megőrzése mellett, az élettani funkciók figyelését és mérését,  illetve a hosszas ágyban fekvés következtében kialakuló szövődmények kezelését és megelőzését. Ebben a típusú képzésben minden alkalommal különös hangsúlyt kap az ápolás és higiénés alapismeretek életszerű bemutatása és gyakorlati megtapasztalása, ami a résztvevőket felkészíti arra, hogy később, amikor alkalmazásba kerülnek, egy ápolási helyzetben bátran kiismerjék magukat. A képzés további lényeges összetevői olyan témákat érintenek, mint: az elsősegélynyújtás alapjai, a fertőzések megelőzése, a fertőtlenítés, illetve az országszinten még viszonylag újszerű szemléletnek számító, viszont a minőségi ápolás alappillérének tekinthető  kinaestetics szemléletmód alkalmazását.

A sikeresen vizsgázó résztvevők a képzés végén akkreditált, Európa szinten elismert szakképesítést igazoló oklevelet kapnak. A projekt 2023 decemberében zárul, melynek keretén belül a fent említett jelentkezési feltételek mellett még sor kerül egy idős-és egy gyerekgondozó képzésre.

Kapcsolódó írások: 

A projekt bemutatása >>> BŐVEBBEN
Projektindító sajtóbeszélgetés, 2021.07.20 >>> BŐVEBBEN
Kórházi segédápoló képzés >>> BŐVEBBEN
Folyamatban a kórházi segédápoló képzés >>> BŐVEBBEN