Környezetvédő Mosoly-GO Törpök

A Falum a jövőm-projekt keretében, közel egy éve indított vármezei Mosoly-GO Törpök csoportja újabb ötletet valósított meg, a tavaly szeptemberben összeállított listánkról.

A Szabó Attila és Nagy László szociális munkások által vezetett csoport, kezdeményezett már karácsonyi rajzversenyt, farsangi mulatságot a helyi lakosságnak, minifoci-bajnokságon is részt vett Ilyésmezőben, májustól kezdődően pedig küldetésének tekinti a környezetvédelmet is.

Immár két alkalommal kerekedtünk fel a Mosoly-GO Törpökkel annak érdekében, hogy megtisztítsuk a Nyárád medrét a temérdek hulladéktól, amelyet maguk után hagynak a csendes, pihentető táj által idevonzott piknikező, kevésbé környezettudatos turisták és környékbeliek. A kezdetben csoportos pillepalack-gyűjtésként elképzelt folyamat kiegészült a csoporttagok egyéni gyűjtögetésével, mostanra a csoporttagok önállóan szinte ugyanannyi hulladékot gyűjtenek, mint a közös munka során együtt. A palackhalmok mellett azonban telnek a méretes szemeteszsákok papírral, műanyaggal, fóliával és alumíniummal is, szinte mindennel, ami újrahasznosítható. Nem titkolt célunk a környezetvédelem fontosságának tudatosításán túl az összegyűjtött hulladék utólagos értékesítése, így fedezve programjaink anyagi szükségletének egy részét.

Gyűjtjük és szállítjuk az összegyűjtött hulladékot kézben, szekérrel, talicskával.
A kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált a településen. Egyre több magánszemély ajánlja fel a csoport céljaira az udvarában – háztartásában tornyosuló, számunkra értékes hulladékot. Helyi üzletekben és vendéglőkben is félreteszik az utólag megválogatandó hulladékot.

Nem is kellenek nagy dolgok a környezetünk élhetőbbé tételéhez: fejenként egy – egy pár gumikesztyű és gumicsizma, valamint a szemeteszsákok. A háromhavonta megrendezésre kerülő gyűjtés pártfogói Nyárádremete Község Önkormányzata, a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata, továbbá a csoporttagok szülei, de mellénk áll egyre több vármezei lakos és nyaralótulajdonos is.

(Szabó Attila)