Korszerű egészségügyi felszerelés Marosvásárhelyen

A németországi Peter Osypka Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas jóvoltából szinkópa-részleg jöhetett létre a marosvásárhelyi 4-es klinikán

A Megyei Kórház belgyógyászati-kardiológiai osztályának (4-es sz. Belgyógyászati Klinika) keretében egy, az ájulást (szinkópát) szenvedett betegek kivizsgálására és követésére szakosodott,  úgynevezett szinkópa-részleg jön létre. Az egység működéséhez elengedhetetlen orvosi eszközök – ultrahang készülék, billenőasztal és a hozzá tartozó monitor – beszerzése a németországi Peter Osypka Alapítvány jóvoltából a Német Caritas Szövetségen keresztül történt. A projekt romániai lebonyolításáért a  Gyulafehérvári Caritas Marosvásárhelyi Kirendeltsége felel, aki mintegy 116.375 euró éretékben adott át orvosi eszközöket. (Molnár József)

A projekt jelentőségének rövid bemutatása
Az utóbbi évek-évtizedek egyértelmű tendenciája az egyes – a gyakorlatban leginkább gondot jelentő – betegségekkel foglalkozó ún. szakosodott egységek létrehozása. Ezek az egységek, szerkezeti felépítésüknél illetve felszereltségüknél fogva, hatékonyan járulnak hozzá a betegséggel kapcsolatos diagnosztikai és kezelési problémák megoldásához, a betegek követéséhez.
Az ájulás (szinkope) a mindennapi praxisban gyakran előforduló kórkép. A kiváltó ok, a mechanizmus, azonosítása sok esetben nehézségbe ütközik, részben az érintett betegek nem megfelelő irányítása, kivizsgálása miatt is.
A Marosvásárhelyi 4-es sz. Belgyógyászati Klinikán létrehozott szinkope-egység, mely ezidáig egyedülálló az országban, jelentősége éppen abban áll, hogy a betegek kivizsgálása tapasztalt szakemberek által történik, az adománynak – ekokardiográf, billenőasztal, monitor –  köszönhetően, a legkorszerűbb orvosi műszerek segítségével.
A mindennapi klinikai munkán túlmenően az egység keretein belül lehetőség nyílik, a tapasztalatok megosztásával illetve feldolgozásával, az oktatói és kutatói munkára is.
A szinkope megítélése és kezelése leginkább az idős emberek esetében okoz nehézséget, ugyanakkor az esetek száma viszonylag nagy. Azáltal, hogy ezek a betegek megfelelő ellátásban-tanácsadásban részesülnek, az egység működésének szociális vetületét is bizonyítja.
A 4-es számú Belgyógyászati Klinikán a szinkopés betegekkel történő kiemelt foglalkozás 9 éve kezdődött. A szűkös anyagi feltételek, szervezési problémák ellenére évente  mintegy 300 szinkopés beteg került mindezidáig kivizsgálásra (ezen belül 100-120 billenőasztalos vizsgálat évente). Az egység létrehozása lehetővé teszi mind a mennyiségi (betegszám emelkedése), mind pedig a minőségi fejlődést a szinkopés betegek ellátása terén. (dr. Frigy Attila)