Körúton a német önkéntesekkel

Több mint hat éve fogad a Gyulafehérvári Caritas fiatal német önkénteseket, akik a középiskola befejezése után egy évet dolgoznak, segítenek szervezetünk szociális programjaiban.

2014. őszén újabb négy önkéntest fogadhattunk a különböző városokba, a Caritas különböző programjaiba. Október elején egy 2 napos bevezető körutat szerveztünk számukra, ahol megismerhették az erdélyi városokat, a Caritas néhány szociális programját, valamint egymással és a szervezet munkatársaival is megismerkedtek, összebarátkoztak. A körút célja volt, hogy új önkénteseink egy átfogó képet kapjanak szervezetünkről és azokról a programokról, ahol egyikük-másikuk egy éven keresztül dolgozni fog.
Ők az új önkénteseink, akik 2014-2015-ben segíteni fogják munkánkat:

  • Tamara Krawer Trierből érkezett szervezetünkhöz és egy évet tölt Marosvásárhelyen, a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontban, a maroszentgyörgyi roma programban és a Teréz Anya Nappali Foglalkoztató Központban dolgozik.

 

  • Lisa Grünberger Salsburgból érkezett és 3 hónapot tölt  Marosvásárhelyen, a marosszentgyörgyi roma programba tevékenykedik, de besegít a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontba és a Teréz Anya Nappali Foglalkoztató Központba is.

 

  • Johanna Knebel Winningenből érkezett, és egy évet dolgozik a csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fogyatékkal élő fiataljaival.

 


  • Zimmer Magdalena Petrozsényban doglozik egy éven keresztül a Maria Stein Nappali Foglalkoztató Gyermekeknek programban.

 

 

Állomások és élmények a körút programjából

Október 6-án, a körút első napján Marosvásárhelyen találkoztunk, ahol egy rövid ismerkedési körrel, kötetlen beszélgetéssel kezdtünk. Ezután a Caritas, mint szervezet került bemutatásra, majd ezt követően a két Vásárhelyen dolgozó önkéntes bemutatta a többieknek, hogy milyen programokba tevékenykednek, és mi a konkrét feladatkörük a mindennapokban. Egy közös ebéd után, sokkal oldottabb hangulatban indultunk Marosszentgyörgyre, ahol a roma programot látogattuk meg, közösen énekeltünk és házi feladatokat oldottunk a gyerekekkel. Jó volt látni, hogy milyen rövid időn belül befogadtak a gyerekek, kedvesek és közvetlenek voltak velünk. Miután elbúcsúztunk a gyerekektől, két autóval indultunk Gyergyószentmiklósra. Útközben megálltunk fényképeződni, tetszett nekik a gyönyörű őszi táj.

Késő délután érkeztünk meg és miután megismerkedtünk a gyergyói önkéntes programmal mentünk is a Szent Erzsébet Öregotthonba, ahol találkoztunk az ellátottakkal, megnéztük, hogy hol laknak, hogy élnek. Egyik önkéntes ki is emelte a nap végén, hogy számára ez volt a nap csúcspontja, mert látszott a időseken, hogy szeretnek ott lenni és jól vannak ott. Egy bácsi megszólított minket, hogy honnan jövünk, és az iskolába tanult német nyelvtudásával szóba állt az önkéntesekkel – úgy gondolom, hogy ez volt az egyik legszebb pillanata a napnak.

Másnap reggel a csíkszeredai programokat látogattuk meg. Elsőként a Petőfi utcai központot mutattuk be, a KI-ÚT-at, a Családsegítőt, és a csíkszeredai önkéntes programot ismerhették meg. Nagy érdeklődés mutatkozott a részükről a KI-ÚT program fele, nagyon hasznosnak és érdekesnek találták, rengeteg kérdés elhangzott. Összetalálkoztak két csíkszeredai önkéntessel is, akik a kórházi könyvtár programban dolgoznak. Lehetőség nyílt a tapasztalatcserére is. Ezt követően meglátogattuk a kinesthetics programot, ahol mi is megtapasztalhattuk a mozgás kompetenciát fejlesztő gyakorlatokat. Megdöbbentő felfedezéseket tettünk saját mozgásunkkal kapcsolatban. Ezután ellátogattunk a Szent Ágoston központba, ahol egy szülinapi buli kellős közepébe csöppentünk. Megismerhettük Johanna munkáját, az ottani fogyatékkal élőket és örömmel ünnepelhettünk velük. Egy különálló helyen Magdalena is bemutatta, hogy ő mivel foglalkozik Petrozsényben, mivel a távolság miatt nem tudtuk meglátogatni az ő munkáját. Ebéd után még egy kis sétálás, városnézés, és bár fáradtan, de mégis mosolygósan és feltöltődve hagytuk el Csíkszeredát.

Kitűzött céljaink megvalósulni látszódtak: az önkéntesek közel kerültek egymáshoz, összebarátkoztak, ugyanakkor betekinthettek a szervezet életébe, programjaiba. Azt hiszem, mindannyiunk nevében állíthatom: új barátokkal, élményekkel gazdagabban, jó kedvűen térhettünk haza. Köszönet az egész csapatnak!

(Márton Orsolya és Both Éva )