Közösen egy teljes életért

Immár egy évtizede nyújt segítséget a csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ a mindennapok kihívásainak leküzdésében a felnőtt korú fogyatékkal élőknek. Idén 21 ellátottunk vett részt egy egészségmegőrző, teljesebb életet segítő programunkon. A fiatalok között nem ritka, hogy ingerszegény és élménymentes életet folytatnak, nehezebben ismerkednek meg a változatos étrenddel és előfordul, hogy az egészségügyi szabályokat is el kell mélyíteni.

Az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával 2018. április 16. és július 20. között a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató egy projektben vett részt, mely során megismertettük ellátottainkat az egészséges életmód néhány aspektusával. A bő 3 hónapos időszak alatt betekintést nyerhettek az általuk fogyasztott élelmiszerek eredetébe, a hozzávaló növények termesztésébe, a konyhai gépek és berendezések használatába, illetve megtapasztalhattak számukra eddig ismeretlen ízeket és illatokat. Külön hangsúlyt fektettünk a higiénia, a tisztálkodás és életterünk tisztántartásának szabályaira.

Képzett és tapasztalt munkatársainknak köszönhetően a fiatalok figyelmét és érdeklődését mindvégig sikerült ébren tartani. Új élményt jelentett a fűszerkert kialakítása, gondozása, a földdel való közösen végzett munka. Utóbbi egyesekben idegenkedést váltott ki, melyet leküzdve végül mindenki bekapcsolódott a csoportos tevékenységbe.

A napi mozgás, a finommotorika fejlesztése, a változatos étkezés a látható mellett számszerűsíthető eredményeket is hozott. Minden résztvevő egészségi állapotát felmértük a projekt kezdetén, a második hónapban és a végén. A 21-ből 17 esetben csökkent a vérnyomás, a testtőmegindex pedig mindenkinél pozitív irányba mozdult el.

Köszönjük az RMDSZ és a Communitas Alapítvány által nyújtott támogatást, hiszen ezáltal fiataljaink a közösen végzett munka örömével, új íz- és illat-élményekel gazdagodtak. Mindemellett az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket szereztek, és alapos felkészítőt kaptak az önálló élethez, melybe beletartozik a főzés, a magunk és környezetünk tisztántartása, az új helyzetekhez való alkalmazkodás, és a közösségbe történő beilleszkedés is.

(Gegő Imre)