Közösségi táborban a gyergyószéki és udvarhelyszéki Iránytűsök

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

A Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába projektjének keretein belül szerveztünk nyári tábort augusztus 10-14. között. A helyszínt a Hatos Villa szolgáltatta, itt került sor a tevékenységekre.

Az esemény programját két fő részre osztottuk: finomkészségek és szakmabemutatók. A foglalkozások naponta két részből álltak, délelőtt intenzívebb, aktívabb mozgásos játékokat, délután különböző képzőművészeti irányzatokat próbálhattak ki a résztvevők.

A táborban részt vett tíz fiatal Udvarhelyszékről és négy fiatal Gyergyószékről. A foglalkozást számukra nyolc szakember, hat önkéntes és Benedek Alexandra, illetve Tókos Norbert ifjúsági mentorok biztosították, váltakozva a négy nap alatt.

András Gabriella, a Psyhodinamic munkatársa vezette az első két délelőtt foglalkozásait. Rengeteg izgalmas játékot hozott a fiataloknak, ezek segítették elő az ismerkedést, és kovácsolták közösséggé a résztvevőket. Ezt a lépést követően szintén játékokon keresztül tapasztalhatták meg, hogy mit is jelent a bizalom. A koncentráció, a rugalmasság és a kommunikáció jelen volt a két délelőtt minden pillanatában, így volt idő ezekkel a készségekkel megismerkedni, elsajátítani őket.  A legfontosabb az volt, hogy a fiatalok a feladatok során felismerjék saját készségeiket, képességeiket, megerősítést kapjanak. Az ebédszünet előtt zárásra került sor, ahol az önreflexiót és az énközlést gyakorolhatta mindenki, elmondhatták, mi az, ami tetszett neki, mi az, amit felfedezett önmagában a foglalkozások alatt, esetleg mi az, amin változtatna.

Az első két délután foglalkozásai már sokkal gyakorlatiasabb formát hoztak a táborunkba, ugyanis Sebestyén Ferenc fafaragó és Bartos Tünde bútorfestő segítségével népművészeti irányzatokkal ismerkedtek a fiatalok. Szabadon választható volt, hogy melyik irányzattal foglalkoznak. Mindenki aktívan tevékenykedett, volt olyan, aki mindkét helyen próbára tette magát. Sokuknak ez volt az első alkalom, hogy találkoztak a bútorfestéssel vagy a fafaragással, de már most megmutatkozott, hogy a résztvevők között rengeteg tehetséges fiatal van.

A harmadik nap délelőttjén szakemberek segítségével ismerkedtünk meg különböző szakmákkal. Meghívottjaink között volt autószerelő, erdész, pincér, fodrász és kozmetikus. Általuk közvetlen kapcsolatba kerülhettek a táborlakók az említett szakmákkal. A szabad döntés lehetősége itt is adott volt, mindenki azzal a szakemberrel ült le beszélgetni, aki a számára szimpatikus szakmát képviselte. A legtöbben nem csak egy szakmával néztek szembe, hanem körbejárták az összes lehetőséget. Bátran kérdeztek, érdeklődtek konkrét teendőkről, feladatokról, nehézségekről és az adott szakma szépségeiről. Ennek a napnak köszönhetően születtek komoly döntések, van, aki szakot vált és van, aki tanfolyamot szeretne végezni.

A délutáni foglalkozás alatt két önkéntesünk ismét művészettel igyekezett pihentetni mindenkit, a relaxációs festés alatt halk zene kíséretében mindenki ecsetet, ceruzát ragadva vetette papírra gondolatait, érzéseit.

Az utolsó estén tábortűz, pillecukor-sütés, éneklés és tanítómese fűzte szorosra a táborban kötött barátságokat.

Az utolsó tábori napon a mentorok vezetésével záró foglalkozásra került sor. Első körben mindenki megfogalmazta, hogy mi volt a legjobb számára és mi az, amit a következő táborban mindenképp beírna a programfüzetbe. A fiatalok többször megfogalmazták, hogy remek közösségi élményt kaptak, és így, újult erővel vágnak neki az útnak céljaik eléréséhez. Az utolsó feladatok a jókívánságokról szóltak. Először egy nyitott mondatot kellett befejezni: Én azt szeretem benned, hogy… Végül mindenkinek volt egy utazólevele, amire mindenki írt egy jókívánságot, kedves emléket, ezzel zárult a táborunk.

Tókos Norbert

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe