Külföldi önkéntes is segített a munkában

Louisa idéntől egy évig önkéntes a Caritasnál, a SoFiA nevű német szervezet által meghirdetett önkéntes csereprogram révén érkezett Marosvásárhelyre és aktívan részt vett az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció lebonyolításában.

Vele beszélgettünk:

• Mi a véleményed az egymillió csillag rendezvényről?
– Jó volt az esemény hangulata, nagyon tetszett. Mikor megérkeztem, még nem tudtam, hogy mi a feladatom, nem volt ez konkrétan leosztva, csak elmentem, és körülnéztem, hogy hol tehetném magam hasznossá. Végül segítettem a mécsesek meggyújtásánál.  Jól éreztem magam, tetszett, hogy több korosztályt is megszólított a rendezvény, és hogy sokan részt vettek az eseményen. Pozitív hozadéka, hogy megismerkedtem egy másik önkéntessel is, akivel tapasztalatot cseréltünk a marosvásárhelyi életről. Az is tetszett, hogy az összegyűlt személyek nem kényszerűségből adományoztak, hanem mindenki önkéntesen és lehetőseihez mérten nyúlt a pénztárcájába.

• Németországban vannak-e hasonló rendezvények?
– Igen, Németországban is vannak ilyen jellegű megmozdulások, de azon a vidéken, ahol én élek, nem tudok róla, hogy szerveznének efféle gyűjtéseket. Azon a  vidéken a Caritas nem annyira sokszínű, mint itt, Vásárhelyen, nálunk csak egy Caritas nevű kórház működik, és annak van beteggondozó részlege.

• Hogyan érzed magad Marosvásárhelyen, ezen belül is a Caritasnál?
– Nagyon jól érzem magam a Gyulafehérvári Caritasnál, a rámbízott feladatok nagyon sokrétűek, és mindegyik egy újabb örömteli kihívást jelent számomra, valamint sok kedves emberrel van lehetőségem együtt dolgozni.  Ami még mindig nehézséget jelent számomra, az a nyelv. Bár heti kétszer járok magyar órára, nagyon nehéz megtanulni a nyelvet. A város tetszik, nem túl kicsi, és nem is túl nagy, ugyanakkor mindent meg lehet találni benne, amire csak szükségem van. Nagyon jól érzem itt magam.

(Pusztaháti Orsolya)

Egymillió csillag a szegényekért
2013-ban a Gyulafehérvári Caritas 16 településen szervezte meg az adománygyűjtő akciót, a több mint 7.300 résztvevőnek köszönhetően 42.367 lej  adományt sikerült összegyűjteni, ennek köszönhetően idén is élelmiszercsomagokkal ajándékozhatjuk meg a rászorulókat.

Maros megyében 220 élelmiszercsomagot sikerült összeállítani.