Látogatás a pékségben

A Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató-központjának fiataljai és munkatársai látogatást tettek a balánbányai Unic Trio pékségben.

Ezen a hűvös októberi napon felkerekedtünk és elmentünk Balánbányára meglátogatni egy nagyon jól felszerelt, kis pékséget. Amikor megérkeztünk már a bejáratnál nagy  szeretettel, de ugyanakkor kíváncsian vártak bennünket az ott dolgozók. „Beöltözésünk” után a pékség egyik tulajdonosának vezetésével betekinthettünk a pékszakma rejtelmeibe. Elmondta és megmutatta a munkafolyamatokat, a kenyér, a péksütemény alapanyagainak az összeállítását, dagasztását, kimérését, formálását, kelesztését, egészen addig míg kemencébe kerül a finomság. Megfigyelhettük a kemencét, amelybe egyszerre akár 300 kenyér is elfér. Megnézhettük hogyan készül a lekváros és csokis péksütemény. A fiatalok érdeklődve hallgatták végig az egyes fázisok bemutatását, kérdéseket tettek fel, amelyekre a vezetőnk szívélyesen válaszolt. Majd lehetőséget kaptak arra, hogy saját kezükkel formálhassanak péksüteményeket nyers tésztából. Ezt a fiatalok nagy lelkesedéssel ki is használták az alkalmat, serényen, magukról megfeledkezve alkottak. Kiflik, fonott kalácsok, cipók vagy egyszerű kivágott formák kerültek fel a sütőlapra.

A látogatásunk végén frissen sütött pizzaszeletekkel vendégeltek meg bennünket a pékség dolgozói, majd vezetőnk névre szóló emléklapot nyújtott át. Búcsúzóul megajándékoztak egy kenyérrel és a fiatalok által formált péksüteményekkel.

Látogatásunk során nagyon sok mindent megismerhettek a fiatalok a pékszakmáról, arról hogy hogyan készül a mindennapi kenyerünk.

Hálás köszönet a pékség nagylelkű tulajdonosainak és dolgozóinak.

(Antal Gabriella)