Legendák földjén járva – gyerektábor Zetelakán

A nyári szünidőben a zetelaki gyerekek megismerkedhettek különböző legendákkal, kirándultak, kézműveskedtek a Legendák földjén járva elnevezésű táborban július 12–16. között. A táborozó tizenhat gyerek aktív résztvevője a zetelaki központ mindennapjainak. 

Nagy izgalommal várták a tábor kezdetét, főleg, hogy kiderüljön, mi lesz a program. Az első nap bemutatásra került a legendárium térkép, érdeklődéssel figyelték a legendák eredetét, mondanivalóját, majd egy hangoskönyv segítségével közelebbről is megismerkedhettek a csodaszarvas legendájával. Figyelemmel követték végig a történetet, megértették, honnan származik a magyar nép, hogyan alakul ki egy nemzet. A történet megismerése után kézműves foglalkozás következett, a gyerekek csodaszarvast készítettek. A maradandó alkotások mellett a gyerekek fejlesztették kreativitásukat, a finommotorikus képességüket. Ezt követően csodaszarvas-vadászatra került sor, akadálypályákon kellett végighaladniuk. A csapatban való együttműködés nagyon jól sikerült.

A következő nap  Zete vára legendáját ismerhették meg. Érdeklődéssel hallgatták a történetet, volt gyerek, aki elképzelte, hogy ez tényleg igaz, most játszódik a történet. Aztán a gyerekek csapatokban egy-egy várrészletet készítettek el, majd összerakva azt, létrejött a teljes vár. Eredményes napot zártak, hiszen nagyon szép alkotások születtek, örömmel működtek együtt a gyerekek.

A harmadik nap a Medve-tó legendája került bemutatásra. Ezt a történetet képekkel szemléltették, hogy még jobban el tudják képzelni. Nem maradhatott el a kézműves tevékenység sem, ez alkalommal só-liszt gyurmából medvefigurákat készítettek. A foglalkozás kiváló alkalom volt az alapanyagok és mértékegységek megismertetésére is. A csapatmunka újból hasznosnak bizonyult, napról-napra erősebb lett a csapatszellem, egyre könnyebben ment az együttműködés, egymás segítése. A napot kvízjátékkal zárták, az addig megismert legendák történeteiből összeállított kérdéseket kellett megválaszolni. Mind a gyerekek, mint a szervezők számára sikerélmény volt a kvízjáték.

Székelyudvarhelyre vezetett az útjuk a tábor negyedik napján, ellátogattak a Mini Erdély Parkba, amely elvarázsolta a gyerekeket, főleg, amikor a kisvonattal körbejárták azt. A vonatozás után újabb ismeretekkel gazdagodtak  Orbán Balázs emlékházánál.

A tábort a Zeteváralján található Babusgató Állatsimogató és Állatparkban zárták. A gyerekek nagyon élvezték, hogy tenyerükből etethetik az állatokat, akárcsak a pónilovon való lovaglást. A tartalmas tábor maradandó élményt nyújtott, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is.

A nyári tábor létrejöttét támogatták:

Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány

Mini Erdély Park

Babusgató Állatsimogató és Állatpark