Légy játékban! – nyári tábor Ozsdolán

Az évek során bebizonyosodott, hogy a gyerekek nagyon szeretik a táborainkat, s évről-évre visszavágyódnak, sőt egyesek, miután kinövik rendezvényeinket táborszervezőként, csoportvezetőként térnek vissza. A Gyulafehérvári Caritas Ozsdolán működő Nappali Foglalkoztató Központja együttműködésben a helyi önkormányzattal, immár hetedik éve szervezi meg a legendás nyári nappali táborát. Az idén is az ozsdolai és hilibi előkészítő gyerekeknek és az 1–4. osztályosoknak hirdettük az eseményt, amelyre június 27. és július 1. között került sor. A helyszín az ozsdolai sportterem és környéke volt, a tábor pedig a „Légy játékban” címet kapta.

Napjainkban a gyerekek, a fiatalok és olykor még a felnőttek körében is általános tevékenységgé vált, hogy videójátékokkal játszanak különféle eszközökön, itt gondolunk például az Xbox-ra, az okostelefonra, vagy éppen a számítógépre. A gyerekek érdeklődési körét figyelembe véve a szervezőcsapat a videójáték, a szuperhős/játékhős téma köré fonta a tábor foglalkozásait. A programok során a gyerekek testközelből ismerkedhettek meg a saját virtuális énjükkel, miközben a való világban éltek át személyes élményeket. Az ötnapos tevékenységsorozatra egy rajzzal jelentkezhettek a gyerekek, melynek „Én, mint szuperhős/játékhős, vagy videójáték karakter” volt a témája. A táborra összesen nyolcvan gyerek adott le rajzot.

Igyekeztünk a sokoldalú fejlesztésre, a rotációs csoportfoglalkozásokra, a nagycsapatos tevékenységekre, a mozgással-gyakorlatokkal összekapcsolt tapasztalati játékokra fektetni a hangsúlyt. A szórakozás mellett a szellemi fejlődést, a fegyelmet, a kreativitást, a testi ügyességet, a kommunikációs készséget elősegítő és fejlesztő tevékenységek alkották a napi programokat. Így a tábort a következő témákra építettük fel: logikai nap, sport nap, kaland nap, vizes nap és alkotó-kreatív nap. Az rendezvény utolsó napján a gyerekek családtagjai is részt vettek, így nekik lehetőségük nyílta arra, hogy betekintést nyerjenek az idei tábor tevékenységeibe, záró momentumként pedig egy jelmezbemutatóra is sor került, a gyerekek által készített jelmezekből.

A táborban a gyerekekkel két táborvezető, huszonnégy csoportvezető foglalkozott, utóbbiak többsége ozsdolai fiatal volt, akik nagyon lelkes önkéntesek, és gazdag táborozási tapasztalattal rendelkeznek. Mellettük további nyolc háttérmunkás fiatal járult hozzá eseményünk gördülékeny lebonyolításához, hiszen előkészítettek egy-egy helyszínt, játékot vezettek, és ott segítettek, ahol éppen szükség volt rájuk.

Hálásan köszönjük az együttműködést a Kun Kocsárd Általános Iskola vezetőségének, pedagógusainak, az ozsdolai önkormányzatnak és minden önkéntes fiatalnak.

Földi Mária