Lehetőség fogyatékkal élő felnőttek számára

Nagy érdeklődés övezi a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi új szolgáltatását. A Márton Áron utca 22. szám alatt Fogyatékkal élő felnőttek nappali foglalkoztatója nyílt meg március elsején. A szakembercsapat és a kedvezményezettek együtt keresik a lehetőségeket olyan programokkal, mint mozgásfejlesztés, mentális egészségvédelem, tanácsadás, szabadidős és kulturális programok, vagy akár, ha igény van rá, segítség a mindennapos tevékenységek elvégzésében.

Az első alkalom az ismerkedést célozta, három mozgáskorlátozott és gondozó családtagjaik találkoztak Csiki Cristina és Dezső Erika mozgásfejlesztővel. Mindenki más okból, de ugyanazon céllal érkezett a Caritashoz: abban reménykedtek, hogy állapotuk jobbra fordulhat. Volt köztük aki a szklerózis multiplex kényszerített tolószékbe, volt, akit a mezőgazdasági munka során ért olyan baleset, melybe beleroppant a gerince, és olyan is, aki fakitermelés során szerzett olyan sérülést, mely miatt deréktól lefelé bénultnak nyilvánították.

Beszéltek a fogyatékkal élők nehézségeikről, a gondozó családtagok pedig tehetetlenségükről, az időnként erejüket meghaladó kihívásokról. Mindannyian élni akartak azzal a lehetőséggel, hogy szakemberek segítsék mozgásuk fejlesztésében, a gondozók tanulni akartak, hogy hétköznapjaik könnyebbé váljanak, és igent mondtak olyan lehetőségekre is, mint egészségvédelem, pszichológussal való beszélgetés, szociális munkás tanácsadása, illetve sorstársak között az egymással találkozás, együttlét igénye is felmerült.

Két hónap alatt a fogyatékkal élők száma tizenkettőre gyarapodott, a gondozó családtagok rendszeresen részt vesznek a fejlesztő foglalkozásokon, egyéni és csoportos beszélgetéseken, közös szabadidős tevékenységet terveznek a fogyatékkal élők, akik egytől egyig megtapasztalták: mozgásuk fejleszthető, életminőségük javítható.

Egy történet a sok közül kisfilmen is látható.

Balázs Katalin