Levél magamhoz

A Gyulafehérvári Caritas Fiatalok a változásért projektjének marosvásárhelyi csapata bemutatja a programban részt vevő fiatalok Levél magamhoz című produkcióját, amelyre a marosvásárhelyi Caritas Ház „A” termében kerül sor június 17-én, délután fél 3-tól.

A projekt, amelynek eredményeként ezen előadás létrejött, 2023 májusában vette kezdetét Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen és az említett városok környékén azzal a céllal, hogy közelítsen egymáshoz különböző nemzetiségű és szociális hátterű fiatalokat a művészet eszközeivel. Ennek érdekében ifjúsági mentorok dolgoztak együtt középiskolás fiatalokkal. Munkájuk eredményeként egyedi alkotások és közös produkciók is születtek. Egyik ilyen előadás a roma eredetmondákra, árnyjátékokra, énekre, prózai és lírai szövegekre, valamint különböző mozgásos elemekre épülő Eredet című előadás, amelyet a romanap alkalmából mutattak be először az alkotók Gyergyószentmiklóson. Egy másik produkció a Miben más? című előadás, amely a fiatal előadók személyes bántástörténeteiből állt össze, és amelynek Székelyudvarhelyen volt a bemutatója.

Az alkotások sora a Levél magamhoz című előadással folytatódik. Ennek részeként helyi középiskolások által írt hiány-monológokat és leveleket tekinthet meg a közönség, amelyeket a fiatalok Szabó Róbert Csaba írói műhelyén alkottak. A szövegeket felolvasószínház formájában a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium tizedikes színészosztályának hallgatói adják elő Barabási Tivadar színművész szakmai vezetése alatt. Ezt követően pályakezdő fiatalok első gitárkoncertjét lehet majd meghallgatni. Az ifjú zenészek Pethő Csaba gitárművész többalkalmas műhelymunkáján tanulták az első akkordokat. Az eseményen énekel Moga Klára, az Avram Iancu Technológiai Líceum tanulója, akit Vizi Imre gitáron kísér.

Az előadás létrejöttében közreműködtek: Barabási Tivadar, a Művészeti Líceum tizedikes színészosztályának vezető tanára; Bojoievschi Éva, ifjúsági mentor; Szabó Róbert Csaba író, forgatókönyvíró; Székely Áron, ifjúsági mentor; Pethő Csaba, gitároktató; Vizi Imre, énekes.

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.

Kapcsolódó írások:
Gyerekek és szabadság >>>
Slam poetry a magyar költészet napján >>>
Ne féljetek! – ez az üzenet >>>
Fiatalokról a Gaga Rádióban >>>
Legyen élet! >>>
Író és előadó fiatalok találkozása >>
A Youth4Change-ért áll pincérnek Vizi Imre énekes >>>
Előadás megbántásról, megbántottságról >>>
Előadásra készülnek a székelykeresztúri fiatalok >>>
Sebtánc >>>
Játékosan >>>
Hangadók, avagy fiatalok a változásért >>>
Barabás Blanka költő látogatása a Open Hands Egyesületnél >>>
Középiskolások pályaorientációs és művészeti tábora >>>