Lezárult a Gyulafehérvári Caritas első szupervíziós tanfolyama

Szupervíziós alapképzést szervezett a Gyulafehérvári Caritas a szervezet munkatársai számára

A mai társadalomban az egyre inkább felgyorsuló életvitel, valamint a társadalmi változások által diktált követelményeknek való megfelelési kényszer miatt egyre több ember érzi, hogy túlterhelt a munkájában. Sokan szembesülnek azzal az érzéssel, hogy a valaha kihívást, szakmai megelégedettséget jelentő munkába kezdenek belefáradni a munkahelyi stressz, túlhajszoltság miatt. Különösen érvényes ez az úgynevezett segítő szakmában tevékenykedő emberekre (szociális munkásokra, pszichológusokra, ápolókra stb.), akik munkájuk révén nap mint nap egzisztenciát érintő problémákkal találkoznak, s amelyeket valamilyen módon magukban is fel kell hogy dolgozzanak annak érdekében, hogy megőrizhessék belső egyensúlyukat, lelki békéjüket.
A Gyulafehérvári Caritas közel 530 munkatársának jelentős része segítő szakmában dolgozik, és rendszeresen szembesül ezekkel a problémákkal. Felismerve azt az igényt, hogy a munkatársak a munkájuk során felmerülő problémákra szakmai segítség mellett reflektálhassanak, a Gyulafehérvári Caritas egy szupervíziós alapképzést indított a Linzi Caritas és a Német Caritas-Szövetség támogatásával. A képzésre azért volt égetően szükség, mert jelenleg Romániában még nem létezik megfizethető lehetőség arra, hogy ezen szakmai megterheléseket védett keretek között, egy tanácsadó útmutatása mellett beszélhessék meg a segítő szakmában dolgozók, hogy a személyes munkahelyi szituációkra megfelelő bánásmódot találjanak. A Caritas szupervíziós képzésének tantervét (curriculumát) az Osztrák Szupervíziós Szövetség tanácsadói fejlesztették ki, amely megpróbálja érvényre juttatni a nemzetközi tapasztalatokat, illetve figyelembe venni a romániai adottságokat is. A közel egyéves képzésen, amelynek moduljaira a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban került sor, tizenöt Caritas-munkatárs vett részt, akiket ausztriai trénerek oktattak. A tanfolyam öt képzési modult és egy kísért tanulási folyamatot ölelt fel.
Dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója a szupervíziós tanfolyam végén tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, miért volt olyan nagy jelentőségű egy ilyen tanfolyam kezdeményezése a szervezet, illetve az alkalmazottak számára. „Ha komolyan vesszük irányelvünket, miszerint az ember értéke, teremtett mivoltából adódó méltósága mindennél fontosabb számunkra – munkatársaink személyisége és lelkesedése a legjelentősebb erőforrása ténykedésünknek, nem lehet mindegy nekünk, munkatársaink megkapják-e a szükséges támogatást, hogy hordozni tudják a gondokkal, szenvedéssel való mindennapi szembesülés komoly kihívását” – fejtette ki az igazgató. Ludescher László, a tanfolyam felelőse a sajtó képviselőinek arról beszélt, hogyan áll Románia jelenleg szupervíziós képzés terén, illetve kiemelte a képzés úttörő-jellegét, mivel példa nélküli, hogy hazánkban egy civil szervezet indítson hasonló jellegű képzést.
A jövőbeli terveket illetően Ludescher László elmondta, hogy tervezik egy második alapképzés indítását is, illetve tárgyalásokat folytatnak különböző felsőoktatási intézményekkel annak érdekében, hogy a képzést integrálhassák a román tanügyi rendszerbe.