Lezárult a Pető program Csíkszeredában

A magyarországi Pető András Főiskola Pető Intézete és a Gyulafehérvári Caritas 2017. július 10–28. között három hetes fejlesztő foglalkozásokat szervezett Csíkszeredában.

Pénteken, július 28-án került sor a program zárórendezvényére, melyen részt vett Magyarország Főkonzulátusának részéről Flender Gyöngyi konzul, a Pető Intézet részéről Csuka Pál, a Határon Túli Magyarok Konduktív Fejlesztéséért projekt szakmai vezetője, emellett a program konduktorai, illetve a Gyulafehérvári Caritas munkatársai, a program szervezői.

A Pető módszer egy komplex fejlesztés, amely magába foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem fejlesztését, az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését. A Pető Intézet munkatársai szerint az „emberben rejlő csodát” és a lehetőséget keresi, és erre építi az összetett, aktív részvételt igénylő munkát. A hungarikumnak minősített módszert inkább nevelésnek, oktatásnak, a komplex ráhatás fejlesztési eszközének nevezhetnénk, amire Erdélyben is nagy szükség van.

A három hetes fejlesztő program első napján (2017. július 10-én) mozgásállapot-felmérő vizsgálatot szerveztek, amin 26 felnőtt és 29 gyerek vett részt. Az állapotfelmérő vizsgálaton olyan felnőtteket és gyerekeket mértek fel, akik központi idegrendszeri sérüléssel élnek, pl. születés közbeni sérülés, stroke, gerincsérülés, Parkinson-kór, Szklerózis Multiplex, koponyasérülés következtében. A felmérés célja az volt, hogy meghatározzák, Pető módszerrel fejleszthetőek-e a fent említett sérüléssel élő fiatalok és felnőttek.

A mozgásállapot-felmérő vizsgálatot követően július 11-én elkezdődtek a csoportos és egyéni fejlesztések. A három hetes programon 28 gyerek és 23 felnőtt részesült fejlesztésben, közülük a legfiatalabb egy éves, míg a legidősebb személy 74 éves.

A zárórendezvényen Csuka Pál elmondta: mind az 50 résztvevő személy esetében az elmúlt három hét komoly eredményei figyelhetőek meg. A konzulátus képviselőivel közösen jelentették be az örömhírt, miszerint novemberben sor kerül majd a Csíkszeredában ötödik alkalommal megszervezendő fejlesztőprogramra, amelynek támogatására a konzulátus részéről is érkezett ígéret.

A program zárásának alkalmával a résztvevők megosztották a pozitív tapasztalataikat, ugyanakkor meghatódva fejezték ki köszönetüket, hálájukat az intézmények munkatársainak áldásos munkájáért.

Az évről évre nagyobb érdeklődést mutató fejlesztőprogramra három csoportban jártak a gyerekek és három csoportban jártak a felnőttek is, emellett 5 személynek biztosítottak egyéni fejlesztést a Pető Intézet konduktorai.