Logisztika, ahol mindenkinek jut a javából

Gyergyószentmiklóson a Varga Katalin utcában található a Gyulafehérvári Caritas egyik logisztika raktára és üzlete. E mellett a régióban még Gyergyócsomafalván és Ditróban, Gyergyószentmiklóson a Diszkont udvarán és a Fapiacon létezik Carishop üzlet. Szintén a gyergyói logisztika látja el a radnóti Carishop üzletet. E helyiségekben használt és új textíliákat, cipőket, bútorokat és háztartási eszközöket lehet vásárolni elérhető áron, a valós ár töredékéért. Van, amihez ingyen lehet hozzájutni, például karácsony előtt a cipősdoboz-ajándékokat innen viszik a régió plébániáira és osztották ki angyalfiaként. Ugyancsak innen lehet igényelni iskolai rendezvényekhez tombolatárgyként vagy ajándék gyanánt plüssállatokat, rászorultság esetén pedig ruhát, bútort és egyéb eszközöket is adnak díjtalanul.

A raktár vezetője, Günther Edit elmondta, amennyiben iskolai rendezvényre kérnek plüssállatkákat, a kézzel írott kérésen (nem szponzorkérésen!) szerepeljen az osztályfőnök aláírása, a tanintézet pecsétje is. Ha rászoruló szülők gyerekeiknek szeretnének ingyen ruhaneműt, kérik a gyerekek születési igazolvány-másolatának csatolását a kéréshez, illetve a cipő- és ruhaméretek feltüntetését is. A raktárban dolgozók így a gyerekek kora és mérete szerint csomagolják a ruhákat, elkerülve azt, hogy az adomány mérethiba miatt kukákban landoljon. Bútorra és egyéb tárgyakra is lehet igényt formálni, a kérésben megindokolva annak szükségességét. Az elbírálás után a döntést és a segítségnyújtás módját visszajelzik a kérelmezőnek.

A gyergyói logisztikánál található áru nyolcvan százaléka egy 32 éves kapcsolatnak köszönhető. A németországi Elmar Karl azóta szervezi az adományok összegyűjtését, a kamionok megrakását. Segítőtársai révén saját közösségükben, illetve iskolákban hirdetik meg az adakozási lehetőséget, így kerülnek ide például a cipősdoboz-ajándékok is karácsony táján. Évközben az adományokat kisebb gyűjtőpontokon tárolják, majd Elmar logisztikai tevékenysége és kitartása révén kerül kamionra, érkezik a Caritashoz, válik elérhetővé a nyugati minőség Székelyföldön is.

Balázs Katalin