Magyar belügyminisztériumi segítség a csíksomlyói tűzkárosultak részére

Kedd délelőtt a Gyulafehérvári Caritas meghívására Magyarország Belügyminisztériumának munkatársai két mikrobusznyi, nagyrészt egészségügyi fogyóanyagokból álló adományt adtak át a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában.

A sajtótájékoztatóval egybekötött segélycsomag átadáson a városi és megyei elöljárók mellett felszólalt a Belügyminisztérium részéről Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, aki elmondása szerint nem csupán a kézzelfogható adományokat hozták magukkal, hanem együttérzést, és ami talán a legfontosabb, a segítő szakmában szerzett tudást, amelyet a nap későbbi mozzanatként egy szakmai megbeszélés során fejtettek ki bővebben. Ebben erősítette Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, aki magyarországi jó példákkal és a téma iránti elszántságával járult hozza az eseményhez. Mindketten kiemelték, hogy jelen helyzetben, a „tüneti kezelés” mellett az egyik legfontosabb feladat, hogy napirenden tartsuk a romakérdést és hogy közös erővel, hosszútávú megoldást tudjunk találni rá.

Ludescher László a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója elmondta, hogy most már több éve nagyon jó szakmai kapcsolatot ápolnak az államtitkárság és a főigazgatóság munkatársaival, ezt a jövőben is fent szeretnék tartani. A megjelent kormányzati képviselők az elmúlt évtized során kimagasló eredményeket értek el Magyarországon, ami a nehézsorsú vagy kilátástalan jövőképpel rendelkező személyek sorsát illetti, és az elkezdett munka gyümölcse lassan tetten érhető. Ezért is volt fontos a jelenlétük és az a tapasztalat, amit a 2 napos kiutazás során megosztottak velünk.

Ez után következett a szállítmány kiosztása, ami nagyrészt tisztító szereket, pelenkákat, egy egészségügyi mérleget, maszkokat, gyerekjátékokat és egyéb fogyóeszközöket tartalmazott. Az átadáson túlmenően, több szakmai programmal és értekezlettel folytatódott a magyarországi képviselet látogatása. A Caritas vendégei a megyei és városi vezetőséggel való egyeztetés után egy nyílt szakmai fórum keretén belül osztották meg a közel tíz éves tapasztalataikat a felzárkóztatás területén, ahol mindannyian kiemelték, hogy fordulóponthoz érkeztünk ebben a tekintetben. A csíksomlyói tűzeset kapcsán rekordidő alatt kialakult mentőcsapatok, intézmények és civil szervezetek kiváló példát mutattak az egész régió és ország számára is.

Fancsali Barna

Kapcsolódó cikkek a médiában:
Az adományok mellett a tudásukkal és tapasztalatukkal is segítenek a tűzkárosultakon (Székelyhon, Iszlai Katalin, 2021.02.02) >>>
Csíksomlyói tűzvész: szakmai és anyagi támogatás érkezett Magyarországról (Maszol, Farkas Endre, 2021.02.02) >>>
Tudást is hoztak (Erdélyi Magyar Televízió, Híradó, Csata Orsolya és Csiszér Árpád, 2021.02.02) >>>
Adomány adtak át a csíksomlyói tűzkárosultaknak (Hargita Népe, 2021.02.03) >>>
A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság közleménye (MTI, 2021.02.02) >>>
Nyolc hónapja a fejlődés útján – a csíksomlyói tűzkárosultakról a segítők szemével (Maszol, Farkas Endre, 2021.09.19) >>>

Kapcsolódó honlapunkon:
Hamuban sült álmok – önkéntesünk tapasztalatai a tűzkárosultakkal eltöltött idő során (2021.02.05.)
Új időszámítás a tűzkárosultak életében (2021.02.05.)
A gyermekeiknek, gyermekeinknek kell esélyt adjunk (2021. 01.15.)
Székelyföld közel ötven romatelepe kerülhet címlapra (2021.01.14.)
A romák jövője nem lehet tabu (2021.01.13.)
Adományok a tűzvész károsultjainak – Csíkszereda (2021.01.08)