Magyarnak lenni jó, magvető tábor szórványban élő diákoknak

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata idén gyimesfelsőloki gyermekek számára ismét megszervezte a Bethlen Gábor Alap támogatásával a Nyári Gyerekfoglalkoztató táborát. A „Magyarnak lenni jó, magvető tábor szórványban élő diákoknak” című esemény témája az iskolai erőszak megelőzése volt, melynek helyszínéül a csíkszeredai Szent Imre Ifjúsági Központ szolgált. Táborunk július 2. és július 6. között zajlott, 20 szórványban élő tanuló vett részt az interaktív tevékenységeken.

Fő célunk, hogy a gyerekek olyan ismeretek birtokába jussanak, amelyek megkönnyítik az iskolai környezetben történő erőszakos viselkedés és bántalmazás különböző formáinak felismerését és kezelését.

A tábor minden napja egy sajátos nevet viselt, mely tükrözte az adott nap tematikáját is. Így például a hétfő, a találkozások napja, az ismerkedésről, együttműködésről, csapatszellem kialakulásáról, erősítéséről, valamint az értékszerződés alkotásáról szólt. A kedd a szerepjátékok napja volt, amellyel célunk érzékenyíteni a gyermekeket arra, hogy viselkedésük módja kihatással van saját magukra és másokra is. Ismertettük velük az erőszakos cselekedetek lehetséges szereplőit úgymint az elkövető, áldozat és szemtanú. Szót ejtettünk arról is, hogy ki hogyan, milyen tulajdonságok által válhat valamelyik szerep áldozatává. A szerda az érzelmek napja nevet viselte, és azért szántunk erre a témakörre is egy teljes napot, mert azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek nem mindig tudják megragadni, illetve megfogalmazni érzéseiket, ami szorongáshoz, belső feszültséghez vezethet, és ami táptalaja lehet különböző erőszakos cselekvéseknek.  A következő napon az energiamodulációra fektettük a hangsúlyt. Itt szerep- és más különböző játékokkal feldolgozva lehetséges módszereket ismertettünk az erőszakmegelőzésre, valamint a dühmenedzsmentre vonatkozóan. Pénteken fiataljaink egy szórakoztató, együttműködésen alapuló játéksorozaton vehettek részt, amely a sajátos “Kincskeresés” nevet viselte, ugyanakkor ezen a napon történt a tábor lezárása is, mikor a vezetők és a gyerekek elbúcsúztak egymástól.

Mivel táborunk másik fő célja az egészséges életmód népszerűsítése volt, így a hétfői nap kivételével minden nap egy meghívott mutatott be a gyermekeknek különböző edzésformákat, melyeket akár otthon egyedül is gyakorolhatnak. Kedden Nagy Hunor testépítő világbajnok segített a népszerű mozgásformák helyes gyakorlásában, szerdán Váncsa Renáta vezette be a gyerekeket a zumba világába, csütörtökön Lázár Andrea állatjógával örvendeztette meg őket, pénteken Szennyes Hunor és György Előd akadálypálya kialakításával erőgyakorlatokat mutatott be a lurkóknak.  Ezúton is szeretnénk megköszönni meghívottainknak a nagyszerű foglalkozásokat, és hogy támogatták egészségmegőrző programunkat.

A tematikus programok mellett a gyermekeknek a szünetekben is lehetőségük volt kibontakozni, valamint szociális készségeiket fejleszteni az erre a célra kialakított művészsarokban, játéksarokban, nyugisarokban, ezen kívül az épület mögötti udvar adottságai lehetővé tették a szabadtéri játékokban való kiteljesedést is.

További fotókért kattintson IDE!

(Szentes Bernadett)

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával.