Már nem is féltem annyira őket…

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Tizenketten voltak együtt három napig. Hamar megtalálták a közös hangot egymással, és a csendet is… jó volt látni, hogy csak úgy ülnek egymás mellett. Látni, ahogy kinyomozzák, hol vannak a határok, és azok mennyire stabilak azért, hogy megtartják-e őket. Jó volt, ahogy jelezték: díjazzák a rájuk figyelést, értékelik, hogy ebben a pár napban valakik értük vannak.

Július utolsó hetét töltötték együtt gyergyószéki 16–24 év közötti fiatalok a város határában lévő Forest kempingben. A Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába nevezetű programja részeként Soft skill-táborra került sor, ami készség- és személyiségfejlesztést fed. Szabó Zsuzsa és Garai Levente ifjúsági mentorként hívta az együttlétre a program résztvevőit, vendégszakemberként Jánosi-Rekeczky Kata és András Gabriella nevelési tanácsadóként érkezett, Mihály Csaba zeneterápiát hozott, Bencze Katalin pedig a test trenírozását vállalta fel.

„Ami a leghangsúlyosabb volt, az a lelkesedés. Nem akartak hazamenni, vagy legalábbis minél korábbi időpontot akartak kapni a következő együttlétre” – összegzett a tábor befejezése után Garai Levente. „Az a benyomásom, hogy a rájuk való odafigyelés új élmény volt számukra. A meghívottak értük voltak, az ő jóllétük volt a fontos. A tábor során voltak, apró, rövid tekintélyvillongások a határok ügyében, hogy miért kellenek a szabályok, miért nem lehet bármit szabadon, ha már tábor. A merev határszabásról aztán az együttlét végén ők mondták el: nagyon jó volt, hogy nem engedtünk átlépni bizonyos küszöböket. Nem ihattak alkoholt, nem mehettek akárhova, nem maradhattak fenn akármeddig, és azt látták be, hogy ha ezek nincsenek, akkor az élmény helyett káosz lett volna” – emlékszik vissza táborlakók szavaira a mentor, ráerősítve: az elhanyagoltságnak és ezzel együtt a bántalmazásnak is egyik módozata az, hogy nem tartasz határokat, nem szabsz kereteket.

Olyan fiatalok együttléte volt ez, akik részt vesznek az Iránytű a munka világába-programban saját maguknak tűzve ki célokat. Mernek álmodni, és mentoruk segítségével összekapcsolják az álmot a valósággal, a lehetőségekkel, és azáltal válhatnak elérhetőekké, hogy láthatóak a konkrét lépések is, amelyek most és itt megtehetőek. „Lehetsz nehéz helyzetben, lehet rossz a környezeted, de mindig van valami, amit tudsz cselekedni akármilyen kicsi is legyen a mozgástér. Mert itt szoktunk megtorpanni, hogy olyan kicsinek tűnik a megtehető lépés, hogy nem látjuk értelmét, nem hiszünk abban, hogy csökkenne a távolság a célig. Ezek a fiatalok azok, akik megteszik ezeket a kicsi lépéseket. Például azt, hogy eljöttek ebbe a táborba.”

Tavaly szeptembertől alakulgatnak sorban a kapcsolatok, van, akivel csak pár hónapos régiségű az együttműködés. Munkakeresők, illetve diákok ők, köztük olyanok is, akik most készülnek elhagyni az iskolát – esetükben az is a cél, hogy biztassák mentoraik: maradjanak, azt az egy-két évet, ami még hátra van a diplomaszerzésig ne hagyják.

A mentornak is jut fizetség munkájáért. Levente azt mesélte, hogy például a táborban jólesett neki, hogy figyelmére a válasz fegyelem volt a fiatalok részéről. „Meglepett, hogy mennyire fegyelmezettek, hogy mennyire el tudnak csendesedni, nem kell locsogniuk, elég csak ülni csendben egymás mellett. És jó volt érezni, hogy mi is fontosok vagyunk nekik, hogy lemond a sziklamászásról, ha tudja, hogy én aggódok érte.”

Tábor után is van élet. Az együttműködés tartalma egyénenként más lesz, mert mindenkinek külön-külön céljai vannak, de Levente szerint mindenki esetében változást hozott a három nap. „Azt hiszem, egyszerűbb és gyorsabb lesz velük a munka. Sokkal közvetlenebbül tudunk akár nehezebb dolgokat is megtenni velük. Mert nem csak ők bíznak meg jobban bennünk, hanem részünkről is kialakult egy mélyebb kapcsolat, mi is jobban tudunk bízni bennük. Már nem is féltem annyira már őket. Látom, hogy életrevalóak, tudnak alkalmazkodni helyzetekhez, megtalálják önmagukat, a kapcsolatokat.”

Balázs Katalin

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe