Margaréta és Pacsirta

A nótás kedvnek nincs felső korhatára. A dalolás az ünnepek velejárója, és méginkább szívből jön a dal, ha a dalnok is az ünnepeltek közül való. Az idősek világnapján korán keltek a Szent Erzsébet Idősek Otthonának lakói, így mire a vendégek megérkeztek, már nótáztak a javából az idősotthon klubtermében. Anti bácsi vitte a prímet, őt kísérték a Pacsirták, de nem csak a kórustagok, az öregotthon lakói is sorban bekapcsolódtak a jól ismert dalok éneklésébe. Ahogy jöttek a vendégek, például a Caritas idősek nappali foglalkoztatójába járók, úgy lett egyre lelkesebb a társaság, a legtávolabbról érkezők így nem csoda, ha meleg fogadtatásban részesültek.

Távolról jöttek valóban, egyenesen Nagyváradról a Romániai Nyugdíjasok és Idősek Bihar Megyei Szövetsége szervezésében a Bihar megyei nyugdíjasok és idős személyek egyesületének tagjai. Egy kis magyar csapat, a Margaréta kórus tagjai érkeztek, akiket elkísért a Bihar megyei nyugdíjasklub elnöke, felesége, fia pedig zenei és fotós szolgálatot is vállalt az út során. Erdei Éva szociális munkás a tízfős csapat szakmai vezetője elmondta: „Mi a nyugdíjas klubbnak egy kicsi magyar részlege vagyunk. A Margaréta folklórcsoport a tagságból alakult, határon túl is vannak testvérkórusaink, sőt idén már kórusversenyen is részt vettünk Magyarországon. A legidősebb tag 78 éves, de szerintem túltesz mindünkön életenergiájával, optimizmusával, bevállalásával. Nagyon fontos, hogy mi együtt lehetünk, mert van, akinek nincsen itthon a gyereke, nincs családja, mi megtartjuk a névnapokat, születésnapokat, együtt kirándulunk. Ezt is úgy tekintették, mint egy kirándulást olyan helyre, ahol testvérekkel találkozunk.”

A szociális munkás elmondta, idős embereknek nehezebb éneket tanulni, a csapattagok mégsem adják fel, és ugyanezt tapasztalták a házigazdák részéről is, ahol a Pacsirták énekkel viszonozták a Margaréta kórus dalolását, és az előadott lakodalmast.

Az otthon munkatársai minden jelenlévőt virággal köszöntöttek. Közös ebédre is sor került, ahol a nyugdíjasklub éppen születésnapját ünneplő elnökét köszöntötték. Délután, az otthon meglátogatása során a vendégek csodálkoztak, hogy a nap bármelyik órájában bejöhetnek a családtagok, és ehhez előre nem kell bejelentkezni. Az otthonosan berendezett szobák, az idősek elégedettsége, a személyzet kedvessége meghatotta őket. A demens személyek ellátásának módjára és a körülményekre is kíváncsiak voltak. A részlegen a vendégeket az a két hölgy fogadta, akik a Pacsirta kórusban a legszebben énekeltek.

Visszautazásuk előtt hálát adtak a kápolna csendjében a gyergyói sikeres találkozásért és a barátságért, amely egy Nagyváradi Konferencia és Alzheimer Café eredménye.

Volt ajándékozás, jókedv és sok szép találkozás október 2-án, hogy az életből ez a nap se múljon el nyomtalanul.