Marosvásárhelyen is kerekasztal-beszélgetés a fiatalok problémáiról

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Az Iránytű a munka világába program mentorai október 30-án Marosvásárhelyen kerekasztal-beszélgetést szerveztek, ahol különböző, helyi szinten működő intézmények szakembereivel találkoztak. A hátrányos helyzetű fiatalokkal való munka témakörű workshopra többek között gyermekotthonoktól, gyermekjogvédelemtől és olyan programoktól érkeztek szakemberek, akik fiatalokkal foglalkoznak.

A beszélgetés során a következő következtetésre jutottunk: a nevelés egyik fő feladatára kellene orientálódni, ami nem más, mint az életre nevelés. Sajnos nagyon sok fiatal – nagykorúsága ellenére – nem képes önmagát ellátni, nem tudja, hogy egy háztartást hogyan kell vezetni, megtervezni, pénzt beosztani, hivatalos kérést vagy egy önéletrajzot kitölteni, sőt, az ország nyelvén kommunikálni. A fiatalok alapvető létszükségleteiket önellátó kompetenciája sajnos nagyon hiányos. A jelenlegi gyermekvédelmi rendszer sem támogat abban, hogy az érintett fiatalok esetében ezeket a kompetenciákat erősíteni és elsajátítani lehessen.

Sokan gondolják, hogy a fiatal túlságosan ki van szolgálva, itt főleg az intézményben nevelt gyerekekre gondolunk, hisz ők rászorulnak arra, hogy felnőtt korukban is megkapják azokat a szolgáltatásokat, figyelmet és vezetést, amit addig kaptak. Az intézményben nevelkedett fiatal képtelennek érzi magát arra, hogy önállóan cselekedjen és célokat tűzzön ki. Más meglátások szerint a fiatal, amikor kikerül egy rendszerből, sajnos nincs utánkövetve.

A gyerekotthonban főleg a roma gyerekeknél érezhetjük azt, hogy nagyon keresik identitásukat. Bár magyar vagy román gyerekeket is szeretnénk belőlük nevelni, nem fog sikerülni, mivel a gyerekek érzik, hogy ők más kultúrára születtek. Érdemes lenne kultúrájukat megismerni, erősségeiket tisztelni és abban megtalálni az ő helyüket is. Rossz és nem hatékony, ha rá akarjuk erőltetni azt, amire nem születtek. Az identitás megismerésére ajánlottam a LIFE STORY WORK munkát. Ez egy lehetőség és egy jó technika az identitás fejlesztésére.

Jelenlegi helyzetben a legmegfelelőbb megoldás a mentor szerepe, aki képes a fiatalra úgy tekinteni, mint egy individuális egyénre, aki saját személyiséggel és egyéni kompetenciafejlődéssel rendelkezik. Egy személy, aki képes ráfigyelni és érdekli a gondolatai, dilemmái, céljai. Ugyanakkor tanácsokat ad és mentoráltjának boldogságáért, kiegyensúlyozott életmódjáért küzd. Mentor, aki segít abban, hogy önbizalmát és kompetenciáit fejlessze, bizalmi alapú légkörben.

Munkánkat szoros együttműködéssel szeretnénk erősíteni és ezért létrehoztunk egy olyan zártkörű csoportot, amely segít abban, hogy egymás munkájára figyeljünk, erősítsük és segítsük.

Bojoievschi Éva

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe