Márton Áron Szociális Központ

A Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Szociális Központjának (Márton Áron u. 22 sz.) átadására és házszentelési ünnepségére szeptember 6-án, pénteken 11 órától kerül sor.

A ház Márton Áron Szociális Központ nevet veszi fel, utalva Erdély boldog emlékű püspökére, aki számára nem volt közömbös az elesettek, igazságtalanságot szenvedők ügye. Úgy gondoljuk, hogy minden társadalmi rendszerben a legtöbb igazságtalanságot a nélkülözők szenvedik el, ők a legkiszolgáltatottabbak, az ők esélyeiket szeretnénk növelni egy jobb, élhetőbb életre.

A névadással Márton Áron kevésbé ismert oldalát szeretnénk kidomborítani, hiszen 1947. május 5-én keltezett IV. sz. körlevelében elrendelte az egyházmegyei Caritas megalapítását, ugyanakkor a „szegény ügy kataszterének” elkészítését is. „Minden plébános lelkiismeretbeli kötelessége a múltban megszervezett karitatív egyesületek felelevenítése és újból munkába állítása, ha azok bármi okból a jelenben nem működnének” – ennek állít emléket, és ennek igyekszik megfelelni a Márton Áron Szociális Központ.