Masszázsolaj, babaillat, jó hangulat

A Gyulafehérvári Caritas babamasszázs tanítás programján jártunk Gyergyószentmiklóson, ahol Kálcza-Jánosi Blanka pszichológus betekintést engedett tevékenységébe. A programon újszülött kortól kezdődően, egészen addig vehetnek részt az apróságok, amíg az izgő-mozgó kisbabák ki nem másznak édesanyjuk masszírozó kezei közül. A masszázs ebben az időszakban fejti ki leginkább jótékony hatásait, ami a hasfájás enyhítése, a légző-, keringési-, immunrendszer stimulálása és a pihentetőbb alvás elősegítése mellett a szülő és a kisbaba közötti kötődést erősíti. Ahogyan azt kutatások is kimutatták, a testi érintésnek – különösen a szülő gyengéd és hosszan tartó simogatásának – rendkívül nagy szerepe van a kisbaba korai fejlődésében, illetve ennek jótékony hatása a baba további életében is kimutatható a kapcsolatteremtés vagy a feszültségkezelés területén. Természetesen a szülő sem marad ki a masszázs során a maradandó élményből, mivel minőségi időt töltve a gyerekével, egyre erősebbre fűzi a kapcsolatukat. Emellett pedig egy olyan technikát sajátíthat el, ami által képessé válik ő maga is enyhíteni a csöppség hasi fájdalmait, vagy elősegíteni a pihentetőbb alvást.

A tevékenység, nem utolsó sorban remek lehetőség a kimozdulásra, a kötetlen beszélgetés, és az egymáshoz való kapcsolódás által még közösségi élményben is részesül mind az anyuka, mind a kisbaba.

A babamasszázs hétről hétre elérhető Gyergyószentmiklóson, ahova nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Kálcza-Jánosi Blankát a következő telefonszámon elérhető: 0735 735 1 61.

 

 

Átment a teszten

 

Gondoskodás, egymásra figyelés és szeretet. E  három fő elem kell, hogy egy  végtelenül boldog embert kapjunk végeredményként. Biztosan fel tudunk idézni olyan emlékeket, amikor ezt az egyszerűnek tűnő, de annál ritkább egyenletet saját magunkon tapasztaltuk. Éreztük a környezetünk ránk fordított figyelmét, kedvességét, és teljes meggyőződésünkkel, biztosan tudtuk, hogy szeretve vagyunk. Elég visszagondolni a gyerekkori emlékeinkre, amikor a szülői ölelésnél, simogatásnál semmi sem jelenthetett nagyobb biztonságot és megnyugvást. Ezek az emlékek a Gyulafehérvári Caritas babamasszázs-programján idéződtek fel bennem, belegondolva, hogy az ott résztvevő kisbabákban is hasonlóan édes érzések kavaroghatnak. Igaz, hogy nagy valószínűséggel tudatosan soha nem fognak visszaemlékezni erre a hatvan percnyi kényeztető simogatásra, azonban biztos vagyok benne, hogy az érzés, a masszázsolajjal együtt beleivódik sejtjeikbe, elraktározódva a lelkük legkedvesebb csücskébe. A masszázsoktatás során a szemeim előtt erősödött meg a szülők és gyermekeik közötti szétszakíthatatlan kötelék.

 A fenti egyenlet átment a teszten, a gondosan, nagy odafigyeléssel átsimogatott szeretet valóban boldogságot eredményez.

Pintér Anita Caritas-önkéntes