Még tudnak játszani…

Családok napját ünnepelték Máréfalván, immár másodszorra

„A család ereje, akár egy hadsereg ereje, az egymás iránti hűségen áll” – Mario Puzo gondolatával indult május 12-én a 2. Máréfalvi Családok Napja.
Több mint hatvanan vettek részt a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata által szervezett programon, gyerekek, szülők, nagyszülők, sőt még dédszülők is. A 15 család nagy lelkesedéssel érkezett, hisz az őszi családnapon már körvonalazódott, hogy körülbelül mire számíthatnak.
A regisztráció után Török Emőke és Sándor István szociális munkások köszöntötték az egybegyűlteket, majd rövid előadás keretében szemléltették a családi harmónia fontosságát. Kunitzer Szonja gondolatait használva elmondták: az embereknél is úgy van, mint a sündisznóknál, ha fáznak összebújnak, de minél jobban összebújnak annál jobban érzik egymás tüskéit, annál jobban szúr. Próbálnak hát távolodni. Csakhogy akkor ismét dideregnek. Valahogy így van ez az emberrel is. Ha eltávolodik társaitól, minden kihűl körülötte, rideg lesz az élete. Ha közelít hozzájuk, némely szúrást, esetleg akaratlan tüskét el kell viselnie. De még mindig jobb szeretteink tüskés kedvét eltűrni, mint belefagyni az egyedüllétbe. Elvégre nekünk is vannak tüskéink, amelyeket a hozzánk ragaszkodók kénytelenek eltűrni. S ha él bennünk megértés, szeretet, e tüskepárbaj sosem okoz veszélyes sérüléseket.
Az eszmefuttatás után kezdődtek a várva várt vetélkedők. A családok versenyeztek egymással ping-pong labdát fújkáltak, tekéket döntögettek, papucsot dobáltak, puzzeloztak, gyöngyöket válogattak, makarónit fűztek, közmondásokat és szólásokat fejtettek meg, hírességeket ismertek fel. Nagy volt az öröm, az összhang, nem is annyira a nyerési vágy, mint a játék öröme dominált. Vigasztaló lehet az egész világ számára, hogy még tudnak játszani és nagyokat nevetni az emberek.
Záróakkordként egy kis szeretetvendégségre került sor, hogy együtt nassolhassanak a családok és közben megtekinthessék a családtípusokról szóló rajzkiállítást, amely mély beszélgetésre hozta össze a szülőket. Ki-ki felfedezte, hogy a családja jelenleg melyik fázisban tart.
Öröm volt látni, amint együtt van több generáció és számítógép, mobiltelefon és televízió nélkül is jól érzik magukat, kívánjuk, hogy Isten adjon erőt, hogy minél több településen tudjanak hasonló programokat szervezni, hiszen ez mindannyiunk érdeke. (S.I.)