Megérkeztek az önkéntesek Zetelakára

Közel hatvan önkéntes érkezett vasárnap, július 18-án Zetelakára, hogy egy hétig együtt dolgozva a helybéliekkel szebbé varázsolják a települést. A Gyulafehérvári Caritasnak ez a 18. nyári munkatábora, ez a szám nagyjából megegyezik az ideérkező önkéntesek átlagéletkorával is.

A tettrekész csapat a zetelaki templom előtt.

Az önkéntes fiatalokat és a szervező munkatársakat Nagy Attila polgármester, Papp Antal plébános és Gergely István a polgárőrség vezetője fogadta, köszöntötte. A számos Caritas-munkatárs mellett jelen volt Ludescher László is, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának vezetője.

Nagy Attila polgármester dióhéjban ismertette a község gazdag történetét, jelenét, érdekességképpen pedig megemlítette, hogy 1 400 idegen illetőségű gazdasági vállalkozást jegyeztek be, amelyet a környék szépsége, turisztikai adottságai vonzottak ide. Az önkéntességnek is nagy hagyománya van Zetelakán, hiszen az önkéntes tűzoltóság már az 1800-as évek végétől létezik, mindig is sokan voltak, jelen pillanatban is 25-en teljesítik ezt a szolgálatot, illetve ami még egyedülálló egész Erdélyben az a nagylétszámú polgárőrség, 260 önkéntes tevékenykedik kötelékében.””

„Ez azt bizonyítja, hogy ha szükség van a zetelakiak össze tudnak fogni, szolidárisak tudnak lenni egymáshoz, önkéntes munkát, szolgálatot tudnak vállalni – mondta a polgármester, majd folytatta –  a polgárőrök, önkormányzat, tanácsosok közül harminc személyre lehet számítani, hogy bekapcsolódnak a temetőoldal takarításába, illetve van egy másik csapat is, amelyiket meg kell említeni, ez a GLT – a gereblye-lapát-talicska, nagyon beszédes, ti is valószínű fogtok találkozni ezekkel a szerszámokkal a hét folyamán –, ők azok akik a leginkább önkéntes munkát végeznek Zetelakán. Remélem, hogy az itt-tartózkodásotok tartalmas lesz és jó emlékekkel mentek majd innen haza” – és hozzátette, hogy ha bármilyen kérésük, gondjuk van a fiataloknak fordulhatnak személyesen hozzá.

Papp Antal plébános mielőtt megáldotta volna a jelenlévőket, megosztott néhány gondolatot. Példaként Máriát, Jézus édesanyját említette, hogy tőle megtanulhatjuk, hogy kell az Istent és a felebarátot szeretni, hiszen az ember feladata, hogy rátaláljon és megismerje Őt.

„A Szűzanya példájára figyelnünk kell, hogy csend legyen bennünk, hogy szívünket és lelkünket megnyitva hallgassuk Isten szavát, elfogadva amit Isten nekünk szánt, és ki tudjuk mondani a magunk örök igenjét úgy, ahogy Szűz Mária tette. Mária arra is tanít bennünket, hogyan kell szeretnünk egymást, érzékeny, figyelmes szeretettel, amelyben észrevesszük a másik ember szükségét. Sokszor ott kell segíteni, ahol nincs szó, ahol olyan nagy a szükség, hogy már kérni sem mernek – szólt a plébános a fiatalokhoz, majd folytatta gondolatait – A Caritas önkéntes munka, Istentől kapott küldetés, amelyre oly nagy szükségünk van, ma nemcsak az ínség miatt, hanem azért is, hogy az Egyház hitelesen tudja megmutatni ebben a furcsára torzított világban küldetésének erejét és jelentőségét. Az Egyház leghitelesebben a Caritas önkéntes munka által tud jelen lenni a világban, nemcsak a szón keresztül, hanem a tetten keresztül is, mert a szó elszáll a tett azonban marad.”

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója figyelemfelkeltő, humoros bevezetője után, méltatta a község vezetőinek a hozzáállását a szociális kérdésekhez. Elmondta, hogy nemcsak az aszfaltba, kövekbe, iskolába, kultúrába fektet, hanem a közösségekbe is, nem hagyja magára a mélyszegénységbe élőket, a gyerekeket és időseket egyaránt.

„A tizennyolcadik tábor ez, és ha az itt jelenlévő emberek átlag életkorát kiszámítanánk azt hiszem, hogy olyan tizennyolc jönne ki. Ahogyan a kamaszkorból kezdünk a felnőttkor felé haladni, ahhoz hasonlít ez a tábor is, mert a kezdetben mint a kisgyermek, úgy az önkéntesek is inkább fogyasztói voltak ezeknek a táboroknak, ahol kaptak lelki tartalmat, szórakozhattak, tanulhattak, jó néhány éve pedig elkezdődött az, hogy dolgoznak, tesznek valamit. Tehát nemcsak egy öncélú folyamat ez, hanem nyit a külső világ felé és próbálja hasznosan megélni az idejét – hívta fel a figyelmet az igazgató és fejezte ki köszönetét – Köszönöm, hogy ti ebben partnerek vagytok!”

Gergely István – ahogyan bemutatkozott, három gyerekes édesapa, önkormányzati képviselő, egyháztanácsos, vállalkozó és a polgárőrség vezetője Zetelakán – elmondta, hogy 2012-ben magyarországi mintára, hogyan jött létre, miben áll az a szolgálat amelyet vezet.

„Minden nap járőrszolgálat van a községben, még a pandémia ideje alatt is elláttuk ezt a szolgálatot. A működése az önkéntesség törvénye alapján történik, mert hivatalosan nincs még törvény Romániában a polgárőrségre, de dolgozunk rajta, a parlamentben is kopogtattunk ez ügyben. Az emberek szabadidejükben vállalják ezt, 13 csoportba vannak osztva, egy-egy csoport vezető egy, vagy két hétig szolgálatos a csoport nagyságától függően, váltják egymást 2-től 6 óráig terjedő szolgálatban. Eszközeink vannak hozzá, járőr autónk és motorunk, járőr lovasaink vannak. Teljesen helyi erőből van támogatva, a vállalkozók és a közbirtokosság részéről, mindenki nagyon komolyan gondolja: vállalkozók és önkéntesek egyaránt. Magyarország kormánya még, aki támogat, nagyon jó kapcsolat alakult ki az országos polgárőrséggel is” – mondta, majd meglepetésként felajánlotta a fiataloknak, hogy polgárőrök lehetnek egy-egy éjszakára. Díszpolgárőri mellényben és sapkában minden éjjel hárman-hárman elkísérhetik a szolgálatos polgárőröket járőrözésükben.

A megnyitó a tavalyi tábor, a Szent Gellért Alapíványnál készült képek nézegetésével folytatódott, egyrészt, hogy felemlegessék az emlékeket a visszajáró táborozók, másrészt pedig, hogy az újonnan jött önkéntesek képet kapjanak a hasonló munkálatokról. Ezt követően a szervezők ismertették a tábor napi programját, amely szerint a nyolc órakor kezdődő reggelizés után a délutáni három órától kezdődő ebédig terepen lesznek, hat munkacsoportba osztva. A munkálatok között lesz székelykapuk és kerítések felújítása, játszótérelemek csiszolása-festése, épületbontás, tereprendezés, segédeszközök készítése, valamint gyerekprogramok szervezése és lebonyolítása.

Vacsora után az est ismerkedő és összerázó programmal folytatódott.

Molnár József

Köszönjük partnereinknek, támogatóinknak, hogy lehetővé tették a táborozás!
Zetelaka Község Önkormányzata
Ati-Cream Rt.